Vijest koja obećava je da je BiH, prema praksi svjetskih stručnjaka, započela proizvodnju lijeka protiv koronavirusa, a koji se inače koristi u liječenju malarije.

Farmacetska firma iz Lukavca prva je u Bosni i Hercegovini koja je počela proizvoditi lijek MALKOVIR, i koji bi se na domaćem tržištu trebao naći za desetak dana.

Istraživali smo o kojem lijeku je riječ, i kako lijek koji se koristi u liječenju malarije može bit koristan u liječenju Covida-19.

Generički lijek koji je razvila farmaceutska tvrtka ZADA farmaceutikals iz Lukavca, na tržištu Bosne i Hercegovine naći će se pod zaštićenim imenom Malkovir. To su film tablete od 200 miligrama, koje u sebi sadrže hidroksihlorohin. Iz ove kompanije ističu kako nije riječ o novoj molekuli, već o lijeku koji se već koristi u liječenju malarije i ostalih autoimunih oboljenja. Iz tvrtke ističu kako su od početka pomno pratili dešavanja sa koronavirusom.

ALMA SALKIĆ, izvršna direktorica za kvalitet i odgovorna osoba za puštanje lijeka u promet

Osjećali smo našu odgovornost i potrebu da učinimo ono što možemo za našu zemlju i naše građane. S tim u vezi smo krenuli u razvoj navedenog proizvoda koji se prema svim dosadašnjim ispitivanjima koja su rađena i koja se još rade, pokazao kao efiksan u tretmanu pacijenata oboljelih od koronavirusa.

AMELA HRNJIĆ-PEROLLI, rukovodilac medicinskog centra

Trenutno je lijek pod lupom svjetske stručne javnosti i prate se studije koje su trenutno u toku I kao prelimirani izvještaji tih studija govore u prilog potencijalnijh efikasnosti hidrokshlorohina u terapiji covid 19. prvenstveno se radi o upotrebi na hospitalziranim pacijentima pod nadzorom ljekara.

Kakve veze ima malarija i koronavirus, i kako on djeluje na organizam pitali smo stručnjake. Objašnjavaju kako i korona i malarija spadaju u infektivne bolesti.

Simptomi koji se ispoljavaju i kod jedne i kod druge su slični, djeluju na respiratorni sustav i prenose se preko životinja, te dodaju da su to bile poveznice zbog kojih su započeli sa primjenom ovog lijeka.

ZAHIDA BINAKAJ, Komora magistara farmacije Federacije BiH

On djeluje na eritoricite uzročnika bolesti, I čim uništava eritorocite uzročnika, I na taj način on sprečava opstojnost Iživot tog uzročnika, I samim tim čim se unište eritorictit, uzročnika nema I tog virusa koji izaziva infekciju.

Lijek MALKOVIR prvenstveno će biti namijenjen za domaće tržište. 3 tisuće paketa besplatno će dostaviti kliničkim centrima na kojima su hospitalizirane oboljele osobe. Sirovine za proizvodnju, kažu, ima dovoljno.

dr. DAVUD ZAHIROVIĆ, generalni direktor kompanije “Zada Pharmaceuticals”

Imat ćemo ga dovoljne količine, imat ćemo ga negdje oko 20 tisuća paokovanja. Po preocjenama stručnjaka I infektologa s kim sam lično komunicirao oni smatraju da će nama trebati oko 5 tisuća pakovanja.

Ovo farmacetsku kompaniju u Lukavcu je prije par dana posjetila i ministrica vanjskih poslova Bosne I Hercegovine Bisera Turković. Iz tvrtke su nam potvrdili i to kako su za lijek MALKOVIR zainteresiranost pokazale i strane kompanije, te kako rade na registraciji ovog lijeka u drugim zemljama.