Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo ostvario je saradnju s Bečkim simfonijskim orkestrom “The New Symphony Vienna” u okviru obilježavanja 250. godišnjice rođenja Ludwiga van Beethovena.

Na poziv šefa i dirigenta spomenutog orkestra Giuseppea Terza, Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo priključio se snimanju dionica poznatog Beethovenovog djela “Deveta simfonija – Oda radosti”, i na taj način učestvovao u nastanku prigodnog videa snimljenog u kućnim uslovima i u vremenu pandemije virusa Covid-19.

“Ovaj međunarodni projekt, kojem se Narodno pozorište Sarajevo rado odazvalo, još je jedan dokaz da umjetnost i kultura ne poznaju granice i da je muzika univerzalni jezik koji ovaj svijet čini ljepšim i humanijim mjestom za življenje”, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

U ovom vremenu karantina i nemogućnosti zajedničkog muziciranja, Beethovenovom muzikom, kako su poručili, žele virtualnim putem prenijeti poruku zajedništva i prijateljstva, udahnuti nadu i dati snagu svima – što je jedna od neprikosnovenih zadaća umjetnosti.