U BiH svakodnevno raste broj zaraženih. Trenutno je zaražena najmanje 786 osoba (podatak danas od 19:39), od čega je najmanje 424 u Federaciji i 346 u Republici Srpskoj, dok je ukupan broj preminulih u BiH 33. U Brčko Distriktu posljednji podaci pokazuju da je pozitivno najmanje 16 osoba. Oporavilo se najmanje 69 osoba.

Sedam novozaraženih u HNŽ

Tijekom dana na Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na Covid-19 testirano je 56 uzoraka, od kojih je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) sedam bilo pozitivnih, i to četiri u Mostaru, dva u Čitluku i jedan u Jablanici, priopćio je Stožer civilne zaštite HNŽ-a.

U HNŽ-u je do sada zabilježeno 130 covid-pozitivnih osoba od kojih je šest preminulo.

Još četiri osobe iz Cazina pozitivne na koronavirus

Još četiri osobe iz Cazina pozitivne su na koronavirus, potvrdio je Krizni štab Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK).

“Iz referentne laboratorije u Sarajevu dobili smo rezultate za 75 uzoraka s područja našeg kantona, koje smo poslali jučer. Potvrđeno je da su na koronavirus pozitivne četiri osobe iz Cazina. Danas su poslana još 42 uzeta brisa”, rekla je kantonalna ministrica zdravstva Nermina Ćemalović.

U Unsko-sanskom kantonu trenutno su oboljele 34 osobe, dok su dva pacijenta iz Bihaća izliječeni. Na području USK registrovano je ukupno pet smrtnih slučajeva povezanih s oboljenjem COVID-19.

Na graničnim prijelazima izdato 23.164 rješenja o izolaciji

Federalni sanitarni inspektori, zaključno sa 6. aprilom, na graničnim prijelazima su izdali 23.164 rješenja o stavljanju osoba pod zdravstveni nadzor na period od 14 dana. Tokom jučerašnjeg dana izdato je 366 rješenja, saopćio je na konferenciji za novinare u Sarajevu direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

OPŠIRNIJE OVDJE

FBiH: Od početka pandemije 19.000 ljudi ostalo bez posla

Direktor Porezne uprave Federacije BiH Šerif Isović, saopštio je da se broj zaposlenih u FBiH od početka pandemije smanjio za 15.331. Iz Elektroprivrede BiH poručuju da neplatišama u periodu pandemije neće isključivati struju.

OPŠIRNIJE OVDJE

Radončić: Za repatrijaciju naših građana iz inostranstva potrebno odobrenje Savjeta ministara BiH za svaki let

Nesuglasice oko letova za repatrijaciju naših građana u BiH u Savjetu ministara BiH. Za svaki let ponaosob je sada potrebno odobrenje Savjeta ministara, rekao je ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić na današnjoj konferenciji za medije.

DETALJNIJE OVDJE

Krizni štab KS: Jedno lice na respiratoru, u protekla 24h 4 pozitivna

U Kantonu Sarajevo u protekla 24 časa utvrđena su četiri lica pozitivna na virus korona, izjavila je predsjednik Kriznog štaba ovog kantona Aida Pilav. Ona je nakon sjednice Kriznog štaba rekla da je na Klinici za plućne bolesti “Podhrastovi” hospitalizovano osam lica, od čega je jedno na respiratoru.

DETALJNIJE OVDJE

Dvije smrti u HNŽ-u, 20 novozaraženih koronavirusom, dr. Arapović u samoizolaciji

U “Kovid bolnici” SKB Mostar u protekla 24 sata preminule su dvije ženske osobe, jedna iz Čitluka (1937.) i jedna iz Konjica (1942.). To je ukupno šest smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ).

DETALJNIJE OVDJE

Tri novooboljela u Brčko Distriktu

Još tri osobe zaražene su virusom korona u Brčkom, pa je broj oboljelih povećan na 16, saopšteno je iz Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta. Uzorci za testiranje na virus korona do sada su uzeti od 131 lica, od kojih je 110 bilo negativno, dok se za petoro čekaju rezultati. Pod zdravstvenim nadzorom nalazi se 1.321 lice.

Livno: Potvrđena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom

U Livnu su registrovana nova četiri slučaja zaraze virusom korona, potvrdila je Srni ministar zdravstva u Livanjskom kantonu Vasilija Broćeta. Broćeta je rekla da su svi novozaraženi imali blizak kontakt sa prvom zaraženom osobom – pripadnikom Oružanih snaga BiH. Prema njenim riječima, u Livnu je trenutno 10 zaraženih virusom korona.

Mandić: U protekla 24 sata 45 novih slučajeva

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić na konferenciji za novinare rekao je da je u proteklih 24 sata testirano 451 osoba i da je potvrđeno 45 novih slučajeva.

DETALJNIJE OVDJE

Izliječena dva pacijenta u Modriči

Dva pacijenta zaražena virusom korona iz Modriče izliječena su i nalaze se pod zdravstvenim nadzorom u kućnoj izolaciji, izjavio je Srni direktor modričkog Doma zdravlja Darko Stefanović. Stefanović je istakao da su lica, koja su boravila u karantinu u Studentskom centru u Banjaluci, nakon dva negativna testa na virus korona, u protekla dva dana upućena u kućnu izolaciju koja će uz ljekarski nadzor Doma zdravlja Modriča trajati 14 dana.

Nova žrtva koronavirusa u RS, u Prijedoru nakon sina preminuo i otac

U Prijedoru je preminuo muškarac zaražen koronavirusom, i to je druga žrtva zaraze iz tog grada. U Republici Srpskoj je kod još 42 osobe potvrđeno prisustvo zaraze virusom korona.

DETALJNIJE OVDJE

Stabilna epidemiološka situacija u Zvorniku

Epidemiološka situacija u Zvorniku za sada je stabilna, rečeno je nakon sjednice Štaba za vanredne situacije u ovom gradu. Do sada su registrovane tri osobe zaražene koronavirusom i njihovo stanje je stabilno.

Nova zapovijed o radu ugostiteljskih i uslužnih objekata u HBŽ

Županijski stožer civilne zaštite Hercegbosanske županije (HBŽ) na današnjoj izvanrednoj sjednici donio je novu zapovijed kojom se regulira rad ugostiteljskih i uslužnih objekata, a u cilju provođenja izvanrednih mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti.

DETALJNIJE OVDJE

Oporavio se nulti zaraženi od koronavirusa u BIjeljini

Nulti pacijent zaražen koronavirusom na području Bijeljine se oporavio, potvrdila je danas direktorica bolnice u tom gradu Milica Lovrić.

“Kontrolni rezultati našeg nultog pacijenta su negativni po drugi put i on i članovi njegove porodice sada su negativni i mogu napustiti karantin”, rekla je Lovrić.

Republički štab: Objedinjeni dosadašnji zaključci o ograničenju i zabrani kretanja

Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak u kojem je objedinio do sada donesene zaključke o ograničenju i zabrani kretanja na teritoriji Republike Srpske radi sprečavanja širenja bolesti izazvane virusom korona.

DETALJNIJE OVDJE

Preminule dvije osobe u SKB Mostar

U protekla 24 časa u KOVID-19 bolnici SKB Mostar preminule su dvije ženske osobe: jedna iz Čitluka i jedna iz Konjica.

MUP KS: Izdato 20 prekršajnih naloga za kršenje zabrane kretanja

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo tokom protekla 24 časa izdali su 20 prekršajnih naloga zbog kršenja policijskog časa. Izdato je i 20 prekršajnih naloga zbog kršenja naredbe o obaveznoj socijalnoj distanci i obaveznom korištenju zaštitne maske. Protiv tri maloljetne osobe biće podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka zbog kršenja zabrane kretanja javnim prostorom osobama mlađim od 18 godina.

Solak: Krenula oprema za postavljanje šatora na GP

Sva oprema koja je potrebna za postavljanje šatora – karantina na 14 graničnih prelaza u Federaciji BiH jutros je krenula ka odredištu, potvrdio je Srni načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak.

“Sinoć je pravljena transportna lista sve potrebne opreme i jutros je upućena ka graničnim prelazima, tako da će tokom dana početi njeno postavljanje”, izjavio je Solak, te podsjetio da su svi granični prelazi na području FBiH pod kontrolom Federalne uprave za inspekcijske poslove.

HNŽ: 20 novozaraženih u ovoj županiji

U večernjim časovima, u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na KOVID-19 testirano je 99 uzoraka, od kojih je 20 pozitivnih iz Hercegovačko-neretvanske županije: Čitluk 7, Čapljina 9, Mostar 3 i Jablanica 1. Ovo je saopšteno iz Štaba civilne zaštite HNŽ.

KBZ: Negativan prvi test svih radnika zeničke bolnice

Zdravstveni radnici i pomoćno osoblje te pacijenti koji su na Odjelu interne medicine Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) bili u kontaktu sa zaraženim kardiovaskularnim pacijentom, bili su negativni na prvom testiranju, potvrdio je Feni direktor KBZ-a Rasim Skomorac. U tri grupe, proteklih sedam dana testirano je ukupno 50 zdravstvenih radnika, osoblja i pacijenata iz KBZ-a.

“Kod svih su nalazi prvih testova bili negativni, ali će testiranja biti ponovljena za nekih sedam – osam dana. Do tada će svi naši zaposlenici ostati u samoizolaciji, jer, za sada, nema velike potrebe za njihovim radnim angažmanom”, ističe Skomorac.

Zabranu kretanja prekršile 53 osobe u RS, jedna samovoljno napustila karantin

Zabranu kretanja u Republici Srpskoj u vrijeme policijskog časa prekršile su 53 osobe. Prema podacima policije za protekla 24 časa, u tom entitetu jedna osoba je prekršila izrečenu mjeru izolacije i uručen joj je prekršajni nalog. Evidentirano je i jedno krivično djelo protiv zdravlja ljudi.

Od danas u BL otvorene trgovine kojima je dozvoljen rad

U Banjaluci od danas je omogućen rad trgovinama bijelom tehnikom, vodovodnim i elektro-materijalom i sanitarijima, keramikom, prodavnicama boja i lakova, auto-dijelova, dijelova za poljoprivredne mašine, građevinskog materijala, te drogerijama.

KCUS: Četiri novozaražena, dva iz Sarajeva, dva iz Zenice

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu tokom protekle noći testirano je 58 uzoraka na prisustvo virusa KOVID-19. Od toga, četiri su pozitivna, i to dva iz opštine Stari Grad Sarajevo, te dva iz Zenice.

Šeranić: 42 nova slučaja zaraze u RS

U Republici Srpskoj u posljednja 24 časa urađeno je 216 uzoraka koji su prikupljani i tokom vikenda, pozitivne su 42 osobe, izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS na konferenciji za medije predstavljajući trenutnu epidemiološku sliku u ovom entitetu.

Radi se većinom o populaciji srednje životne dobi.

DETALJNIJE OVDJE

Muškarac iz Laktaša preminuo od posljedica virusa korona

Muškarac kod kojeg je potvrđeno prisustvo novog korona virusa preminuo je u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjoj Luci.

DETALJNIJE OVDJE

Direktor “Igmana” se oporavio od koronavirusa

Đahid Muratbegović, direktor kompanije “Igman” iz Konjica, oporavio se od oboljenja Covid-19. On je u petak otpušten iz bolnice u Mostaru, nakon što je testiranjem utvrđeno da je negativan na koronavirus, javio je Avaz.

Muratbegović je bio među prvima zaraženima u Konjicu nakon svečanosti na kojoj je obilježena 70. godišnjice postojanja “Igmana, nakon čega je Konjic postao žarište koronavirusa u Federaciji BiH.

RS: Za izazivanje panike i nereda kazne do 10.000 KM

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da su za izazivanje panike i nereda u RS za vrijeme vanrednog stanja predviđene kazne do 10.000 KM.

Lukač je rekao za ATV da su, prema novousvojenoj uredbi o prekršaju izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja, predviđene novčane kazne za fizička ili pravna lica od 1.000 do 10.000 KM.

Ajdinović: Izdato 22.978 rješenja o izolaciji

Na graničnim prelazima u Federaciji BiH inspektori su izdali ukupno 22.978 rješenja o četrnaestodnevnoj izolaciji, saopštio je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

U FBiH tokom proteklog dana 24 nova slučaja koronavirusa

U Federaciji BiH je do sada testirano 3.320 osoba, od čega je 371 bio pozitivan. U toku 24 sata testirano je 290 osoba uz 24 nova slučaja, kazao je na press konferenciji pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez.

OPŠIRNIJE OVDJE