U Republici Srpskoj u posljednja 24 časa urađeno je 216 uzoraka koji su prikupljani i tokom vikenda, pozitivne su 42 osobe, izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS na konferenciji za medije predstavljajući trenutnu epidemiološku sliku u ovom entitetu.

Radi se većinom o populaciji srednje životne dobi.

Uglavnom se radi o osobama koje dolaze iz porodičnih žarišta ili osobama koje su bile s nekim zaraženim u kontaktu. Ima 20-ak osoba koje nisu mogle tačno navesti kontakt.

Do sada je u RS zaraženo 346 osoba. Jedna osoba je preminula, koja je, uz zaraženost koronavirusom, imala i emboliju pluća. Sa današnjim danom, ukupno je 11 preminulih u RS.

Oporavljeno je 56 osoba. Treće žarište u Banjaluci je u potpunosti pod kontrolom.

Оd pozitivna 42, kako je rekao ministar, 24 su muškarca i 18 žena, uglavnom srednje životne dobi.

Šeranić je rekao da je 27 osoba iz Banjaluke, četiri Laktaša, tri iz Šipova, dvije iz Mrkonjić Grada i po jedna iz Kotor Varoši, Čelinca, Kneževa, Ribnika, Prnjavora i Novog Grada.

44 pacijenta su sa teškom kliničkom slikom. Na respiratoru je 5 pacijenata.

Smanjen je broj ulazaka na graničnim prelazima, kao i broj onih koji borave u karantinima na graničnim prelazima.

“Imamo dovoljno testova, nabavili smo nekih 18 do 20 hiljada testova i stavićemo ih u upotrebu. Idemo na veći skrining zdravstvenih radnika, kao i njegovatelja u staračkim domovima. Svi domovi zdravlja će kimati obavezu da aktiviraju svoje ambulante i biće testirani svi oni koji imaju bilo kakvu akutnu respiratornu infekciju”, izjavio je Šeranić.

Trenutno je u RS pod zdravstvenim nadzorom 7.233 osobe, a iz zdravstvenog nadzora izašlo je ukupno 14.417 osoba.