U jeku globalne pandemije COVID-19 rukovodstvo Fudbalskog saveza Engleske (FA) donijelo je odluku o smanjenju plaća svojim uposlenicima, uključujući i stručne štabove muških i ženskih reprezentacija.

Čelnik engleske kuće fudbala FA Mark Bullingham saopćio je da je donesena odluka o privremenom smanjenju plaća za 7,5 posto svim uposlenicima čije godišnje primanje premašuje 50.000 funti (57.000 eura).

On je dodao da će rukovodećem kadru FA plaća biti smanjena za 15 posto, dok će najviše plaće u toj ustanovi biti smanjene za 30 posto.

Bullingham je najavio i moguće slanje nekolicine uposlenika FA na neplaćeni odmor s obzirom na obustavljena sva fudbalska takmičenja u Engleskoj i ostatku svijeta.

Engleski mediji pišu kako selektori engleskih muških i ženskih nacionalnih selekcija Gareth Southgate i Phil Neville spadaju u kategoriju uposlenika FA sa najvišim plaćama i kako će im primanja biti umanjena za 30 posto.

Šef stručnog štaba muške reprezentacije Engleske Southgate ima godišnju plaću od tri miliona funti (3,4 miliona eura), dok selektor ženskog nacionalnog tima te zemlje Neville ima deset puta manju plaću (300.000 funti).