Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić na konferenciji za novinare rekao je da je u proteklih 24 sata testirano 451 osoba i da je potvrđeno 45 novih slučajeva.

“Želim obavijestiti da je u Federaciji 3771 osoba do sada testirano i da je 416 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom. U protekla 24 sata 451 osoba je testirana, od čega je potvrđeno 45 novih slučajeva. Ukupno je hospitalizovano 64 pacijenta, a 6 težih je na respiratoru, rekao je Mandić.

On je dodao da će rezultati novih testiranja biti u toku dana, te da se redovno održavaju sastanci na kojima se donose odluke, a sve u cilju razvlačenja pandemije.

“Mi se redovno sastajemo i donosimo preporuke i naredbe, a Civilna zaštita to razmotri. Mi upravljamo krizom tako da želimo razvući pandemiju i imati što manje oboljelih, da bi zdravstveni sustav na broj oboljelih mogao odgovoriti, dodao je Mandić.

Mandić je naglasio da je ovo sigurno jedan od najvećih globalih kriza i izazov je za cijelo društvo u cjelini, ali i za zdravstveni sustav koji je mobiliziran.

Šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Victor Olsavszky rekao je da je na globalno nivou situacija malo bolja.

“Na globalnom nivou, ali i evropskom, situacija je malo bolja. Postoji nada, jer su rezultati u Italiji i Španiji malo bolji. Smrtni i novooboljeli slučajevi se smanjuju u odnosu na prethodne 2, do 3 sedmice”, rekao je Olsavszky.

On je dodao da je veoma dobar trend u Fedraciji povećan broj testiranja.

“Želim za BiH reći, ali i Federaciju, da je dobar trend povećanja kapaciteta testiranja. To će doprinijeti da donosioci odluka bolje upravljaju ovom krizom, kako ne bi imali naglo povećanje oboljelih, kazao je .

Olsavszky je takođe rekao da je osnovni cilj izbjeći brzi rast oboljelih, da ne bi zauzeli sve kapacitete u bolnicama.