Kvantaška pijaca u Bijeljini počela je jutros raditi uz mjere ograničenja, propisane uputstvom zdravstvenih ustanova i štabova za vanredne situacije. Kontroliše se ulazak na pijacu, a redovno će biti sprovođena i dezinfekcija.

Pijava je bila zatvorena od 17. marta, a sada, kako je rečeno iz preduzeća AD Grad koje gazduje ovim prostorom, rad je ograničen od 7 do 15 časova radnim danima. Pored toga moraju se poštovati i određeni uslovi poput primanja određenog broja kupaca na prostor pijace.

Prodavci su, kako kažu, pretrpjeli velike gubitke koje će sada, nadaju se, barem dijelom nadoknaditi.

“Uspjeli smo danas da dodjemo na naša radna mjesta. S obzirom da je bila kućna prodaja proteklih mjesec dana, sve što smo imali rješavali smo iz gazdinstva magacina, hladnjača”, kaže poljoprivrednik Mladen Lazić.

Međutim, nisu svi zadovoljni, kupci se žale da je došlo do skoka cijena, što prodavci pravdaju nedostatkom robe.

Iz Štaba za vanredne situacije kažu da je pijaca morala biti otvorena, jer su se prodavci, uprkos zabrani, okupljali ispred pijace.

“Oni koji su prodavali unutra izašli su ispred na dio kolovoza i trotoara i prodavali svoje proizvode. Pored svih aktivnosti komunalne policije, inspekcije i opšte policije nije se moglo svaki dan iskontrolisati, pa se desilo ono što se desilo, da ta vozila budu ispred i prodaju svoje proizvode”, ističe načelnik Komunalne policije Grada Bijeljina Ratomir Draganić.

Kako bi bilo spriječeno eventualno širenje virusa, propisano je deset uslova kojih se moraju pridržavati prodavci kojih je na ovom prostoru oko 30.

V.d. direktora AD “Grad” Bijeljina Radenko Lukić naglašava da je radno vrijeme ograničeno od 7 do 15 časova, a svi radnici kao i prodavci su u obavezi da nose zaštitne rukavice i maske, te moraju voditi računa oko broja ulazaka ljudi na pijacu u istom momentu. Takođe, razmak između prodavaca mora biti pet metara.

Iako su mjere propisane, na pijaci smo primijetili gužvu na pojedinim štandovima i nepoštovanje socijalne distance. Iz preduzeća “Grad” uvjeravaju da će to biti riješeno.

Pored uslova kojih se moraju pridržavati prodavci, pijaca će biti redovno dezinfikovana. U narednim danima radiće se na pronalasku rješenja za kupce koji posjećuju pijacu, a dolaze iz drugih opština i lokalnih zajednica, kako bi se spriječilo širenje virusa.