Zbog pandemije koronavirusa koja je doslovno zaustavila umjetnički svijet, njegovo stvaranje, ali i sam susret između publike i autora, ekipa pozorišnog crnogorskog Festivala HAPS koji se održava u Herceg-Novom, došla je na vrlo zanimljivu ideju – da teatar zamijeni najsofisticiranijom i najsloženijom radijskom formom – radio dramom.

“Suočili smo se sa činjenicom da naša publika neće moći da dođe u pozorište niti će teatri iz regiona sa kojima smo bili u pregovorima moći da se predstave na hercegnovskoj sceni. Najzanimljivije rješenje za HAPS u vrijeme korone imao je Vuk Vuković, ovogodišnji programski producent festivala. HAPS – MIGRACIJE pod motom “Malo pojačaj radio”, u vaše domove unosi drugačiji, ali kvalitetan kulturni sadržaj – radio drame”, kažu iz hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti (HAPS).

Ovaj HAPS je ono svjetlo koje se, po legendi, ostavlja na sceni u vremenima kada nevolje isprazne pozorišta, a zavjese ostaju spuštene. Za vrijeme karantina, zabrana, samoizolacije, neizvjesnosti i različitih bojazni, HAPS može biti ljekovit. On svakako jeste mogućnost da na drugi način animiramo publiku, ukažemo na vrijednosti koje su neprolazne, dokažemo da kultura i umjetnost pomažu u preživljavanju svakodnevice i savladavanju krize, ma šta da je uzrokuje, navode iz HAPS-a i zaključuju:

“Pozorište je živa umjetnost, radio najživlji medij! Udruženi su snažna promjena – u kojoj nalazimo novu ljepotu”.

Produkcija savremene radio-drame će biti predstavljena kroz radiofonska djela nacionalnih javnih emitera, kao i umjetničkih fakulteta/akademija iz regiona.

Radio drama “Kraj mora” autorice Emine Kovačević

Na 25. HAPS-u će učestvovati: Hrvatski radio, Radio Bosne i Hercegovine, Radio Beograd, Radio Crne Gore, Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Akademija scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, Fakultet dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, Fakultet za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum i Fakultet dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore.

Bosanskohercegovačku radiodramsku produkciju predstavljat će radio drama BH Radija 1 “Kraj mora”, čija je autorica studentica Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, Emina Kovačević.

“Radio drama ‘Kraj mora’ razvijala se kroz nastavni proces na predmetu Dramska radiofonija II na Akademiji scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, pod mentorstvom profesora Miralema Ovčine. Drama je nadahnuta milenijalskim osjećanjem bezizlaznosti koji karakterizira generaciju odraslu u poslijeratnom, tranzicijskom društvu, sa prisutnim elementima autoironije i cinizma. More je za glavne likove obećana zemlja, naizgled banalan i lako dokučiv san, kojeg je zapravo nemoguće ostvariti. Stilski, tekst je na granici između drame i poezije. Djelimično je inspirisan stvarnim likovima i događajima”, kaže Emina Kovačević.

U ovoj radio drami koja je snimljena i realizirana u potpunosti u produkciji BH Radija 1, a u saradnji sa Akademijom scenskih umjetnosti u Sarajevu, učestvuju Dina Mušanović i Dino Sarija, dok je ulogu ton majstora preuzela Dženita Fakić.

Producent i asistent režije je Mirza Skenderagić, dok je urednik cjelokupnog projekta Miralem Ovčina. Radio drama je relizovana uz veliku podršku cjelokupne tehničke ekipe, kao i menadžmenta BH Radija 1.