Domaća zadaća specijal, na BHT1. Ova emisija prati nastavni plan i program iz fizike, matematike, biologije, hemije i geografije za učenike viših razreda osnovne škole.

Lekcije koje ste propustili možete pogledati OVDJE.

U 12:30 pogledajte:

BIOLOGIJA
Lekcija: Ekosistem mora
Čas održala: prof. Zumra Topuz-Agić

Lekcija za učenike 8. razreda

U prethodim lekcijama smo radili kopneni ekosistem: sistem tekućica, kopneni ekosistem stajaćih voda i ekosistem bare. Danas ćemo govoriti o ekosistemu mora. Susrest ćemo se sa okeanografijom – naukom koja proučava ekosistem mora, te govoriti o raznolikom živom svijetu i karakteristikama ekosistema mora.

GEOGRAFIJA
Lekcija: Poljska i Češka
Čas održao: prof. Vedran Zubić

Lekcija za učenike 7. razreda

Nastavljamo naše putovanje Evropskom kontinetom. Prošli put smo govorili o Mađarskoj i Slovačkoj, dvije države različitih naroda, ali zajedničke istorije. Danas putujemo ka sjeveru u Poljsku i Češku ‒ dvije države iste regije, iste skupine naroda i nekih zajedničkih karakteristika, ali drugačijih odlika.

MATEMATIKA
Lekcija: Površina i zapremina pravilne šesterostrane prizme
Čas održao: Mirnes Pruščanin, JU OŠ Skender Kulenović

Lekcija za učenike 9. razreda

Zadatak 1.

HEMIJA
Lekcija: Karboksilne kiseline
Čas održala: prof. Meliha Parla, JU OŠ Saburina

Lekcija za učenike 9. razreda

Na prošlom času smo govorili o alkoholima, a danas prelazimo na organsku skupinu hemijskih jedinjenja. Organske kiseline kao i alkoholi, u svojim molekulama sadrže ugljik, vodik i kisik. Za razliku od alkohola koji sadrže hidroksilnu grupu -OH, organske kiseline u sastavu imaju karboksilnu grupu -COOH zbog čega ih i nazivamo karboksilne kiseline. U ovoj lekciji govorimo kakve mogu karbosilne kiseline, koje su njihove osobine i forumule, kako ih dijelimo i koje su napoznatije kiseline organske skupine.