Iran nije saglasan sa održavanjem bilo kakvog sastanka OPEC-a i saveznika bez jasnog prijedloga i očekivanog ishoda za naftno tržište, naveo je iranski ministar za naftu Bidžan Zanganeh.

“Nesigurne okolnosti oko kojih se predstojeći sastanak OPEC-a organizuje izaziva veliku zabrinutost”, napisao je Zanganeh u pismu adresiranom na predsjedništvo OPEC-a i u koje je uvid imala agencija Reuters.

On smatra da će organizacija sastanka bez bilo kakvog jasnog i saglasnog ishoda za tržište biti poruka neuspjeha čak i prije početka što može dovesti do pogoršanja situacije sa cijenom nafte.

Saudijska Arabija, Rusija i drugi proizvođači nafte saglasili su se sa dodatnim smanjenjem dnevne proizvodnje samo ukoliko se SAD i drugi izvoznici pridruže u nastojanjima da se utiče na povećanje cijena koje su u padu usljed pandemije virusa korona.

OPEC će sutra održati video-konferenciju nakon što je američki predsjednik Donald Trump prošle sedmice rekao da su se Rijad i Moskva saglasili da će smanjiti proizvodnju nafte za deset do 15 miliona barela dnevno. On nije najavio bilo kakav sličan postupak američkih kompanija.

Globalna potražnja za naftom opala je za 30 odsto ili oko 30 milijardi barela dnevno pošto su regulative uvedene za sprečavanje širenja koronavirusa uticale na pad potražnje za kerozinom, benzinom i dizelom.