U drugoj ovogodišnjoj multilateralnoj kompenzaciji na Banjalučkoj berzi kompenzirano je 43,4 miliona KM obaveza i potraživanja što je za 39 posto ili 12 miliona KM više nego u februaru ove godine.

Ovo je najveći iznos kompenzacije još od februara 2017. godine, što je, kažu, izvanredan rezultat imajući u vidu vanredno stanje i kratak vremenski period od februarske kompenzacije.

Obaveze i potraživanja je kompenziralo 593 učesnika.

Učesnici mogu do petka da ispravljaju preliminarne izvještaje koje će danas dobiti na registrovane adrese elektronske pošte.

-I sa tehničke strane kompenzacija je sprovedena bez ijednog problema, a većina učesnika je direktno unosila obaveze u sistem za multilateralne kompenzacije i tako se pridržavala mjera socijalnog distanciranja – naveli su iz Banjalučke berze.

U vrijeme ekonomskih poteškoća, a posebno problema sa likvidnošću izazvanih pandemijom koronavirusa, učesnici su prepoznali mogućnost da naplate svoja potraživanja izmirivanjem obaveza.

Sistem multilateralne kompenzacija omogućava obračunsko (bezgotovinsko) plaćanje obaveza i sigurno značajno olakšava poslovnim subjektima poslovanje u uslovima smanjene likvidnosti na tržištu.

U narednom periodu će se raditi, kako navode iz Banjalučke berze, na uključivanju Uprave za indirektno oporezivanje BiH u sistem za multilateralne kompenzacije i cesije, što bi značajno uticalo na smanjenje nelikvidnosti u privredi i efikasniju naplatu indirektnih poreza. Paralelno će se raditi na omogućavanju da i fizička lica mogu učestvovati u multilateralnim kompenzacijama.

Sljedeća redovna kompenzacija je u junu, ali će Vladi Republike Srpske predložiti još jednu vanrednu kompenzaciju kako bi se pomoglo privredi i javnom sektoru u smanjenju nelikvidnosti.