Virtuelni marš u znak podrške osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu biće održan u subotu, 11. aprila, tačno godinu dana nakon što je Assange uhapšen u Ambasadi Ekvadora u Londonu i prevezen u pritvor.

S obzirom na zabranu masovnog okupljanja zbog pandemije virusa korona, događaj nazvan “Prvi svjetski virtuelni marš” biće organizovan putem interneta.

Organizatori su obećali da će učesnicima obezbijediti “virtualne zastave”, koje će se moći dijeliti putem interneta na dan održavanja marša. Pristalice osnivača WikiLeaksa moći će da istaknu i svoje zastave, a jedini uslov je da one ne budu objavljene prije subote.

Assangeove pristalice strahuju za njegov život u londonskom zatvoru Belmarsh, gdje je od posljedica zaraze koronavirusom ove sedmice preminula jedna osoba. Njegovo zdravlje je bilo ugroženo i tokom boravka u Ambasadi Ekvadora, gdje je zatražio azil 2012. godine.

Assange se bori protiv izručenja u Sjedinjene Države, gdje bi zbog objavljivanja povjerljivih dokumenata mogao biti osuđen na doživotnu kaznu.