Broj zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini povećava se iz dana u dan. Prema svim parametrima o smrtnosti, naša zemlja je najlošije pozicionirana u regionu, a najteži dani pandemije tek dolaze.

Danas do 12 sati u BiH su 803 oboljele osobe od koronavirusa, 7.497 građana je testirano, dok je 79 oporavljeno. Zabilježena su 34 smrtna slučaja, a 16.368 osoba je pod nadzorom.

BiH bilježi višu stopu smrtnosti u poređenju sa zemljama regiona od 4,25%, ispred nas je Sjeverna Makedonija sa 4,70%. Tu su i ostale zemlje Slovenija 2,83%, Srbija 2,43%, Hrvatska 1,41% i Crna Gora sa 0,80%.

Epidemiolozi pojašnjavaju da će tek biti riječi o odnosu broja umrlih i zaraženih, a da se posebna pažnja treba obratiti na stvarnu sliku stepena simptoma koronavirusa.

“Tačne podatke ćemo moći znati tek na samom kraju, tako kada uzimamo broj smrtnih slučajeva to je kroz broj potvrđenih slučajeva, uglavnom se potvrđuju slučajevi koji su imali težu kliničku sliku i hospitalizovani. A i naši podaci koje sad skupljamo kažu da većina ima tako blage simptome kao obična prhlada”, ističe epidemiolog Sanjin Musa.

Zemlje u regionu testiraju veliki broj građana, i BiH je krenula tim pravcem. Iako se građani svakog dana žale da nemaju dobru komunikaciju sa zdravstvenim ustanovama i da se i dalje nedovoljno testiraju građani koji pokazuju simptome, pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje kaže da se samo u Federaciji BiH dnevno testira i po 500 osoba.

“Svakim danom se sve više i više povećava testiranje. Imamo između 300 i 400 testiranja a da smo prije dva dana imali i 500 testiranja”, kaže Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje.

Iz Instituta za Javno zdravstvo RS kažu da je teško porediti koronavirus sa običnom gripom, ali treba naglasiti da je mnogo više oboljelih od virusa gripe, na koju su građani već stekli imunitet. Naravno, da je mnogo više oboljelih od gripe na koju su građani stekli imunitet, ali trenutno efekti korona virusa su pogubniji.

“Što se tiče virusa korona o njemu ćemo moći govoriti tek kada budemo imali da tako kažem ozbiljnije podatke nakon dužeg vremenskog perioda, tada možemo uraditi ozbiljniju analizu sa većim brojkama, u ovom trenutku ni približan broj oboljelih nije kao što je u pitanju od gripa”, naglašava Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo.

Pandemija će tek ostaviti posljedice na bh. društvo u kojem se sada vide sve nelogičnosti komplikovanog sistema, smatra sociolog Srđan Vukadinović.

“Ovo nije bilo planirano, dodatno ugrožava biološku supstancu i biološku strukturu bh društva, tim prije što se mi zavaravamo i podaci i krizni štabovi nastoje da zavaravaju da zapravo nekakvom dobrom organizacijom smrtnost nije kao u Italiji, Španiji, Francuskoj ili sad Americi”, kaže Vukadinović.

O tačnom odnosu umrlih naspram oboljelih tek će se govoriti nakon završetka pandemije. Tada opet slijede i novi problemi, a to su posljedice koje sa sobom nosi pandemija. Analize će utvrditi da li je bilo propusta u zdravstvenom sistemu u BiH, jesu li nadležni pravovremeno reagovali, i da li je stopa smrtnosti mogla biti manja.