Tužilaštvo Kantona Sarajevo od zdravstvenih ustanova traži obdukciju tijela Advije Kanlić iz Sarajeva, koja je umrla 24. marta uslijed posljedica koronavirusa. Ljekari tvrde kako zbog nepostojanja uslova ne mogu raditi obdukcije umrih kod kojih je registrovan virus Covid-19.

Porodice Kanlić, Sejfudina Godića i epidemiologa Šefika Pašagića tvrde kako su njihovi bližnji preminuli zbog neadekvatne medicinske pomoći. Porodica ljekara Pašagića obavijestila je Svjetsku zdravstvenu organizaciju o ovom slučaju koja traži odgovore. Nakon ovih dešavanja, smijenjen je Upravni odbor i direktor Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo, Mehmed Kulić.

Novi vršioci dužnosti Upravnog odbora Doma zdravlja Kantona Sarajevo su ljekari Abud Sarić, Milan Mandilović, Saša Mandić, Dinko Renić i Aida Kikić, imenovani na 3 mjeseca. Upravni odbor je zbog kritika pacijenata, zdravstvenih radnika i političara, smijenio doktora Mehmeda Kulića i za novog direktora Doma zdravlja imenovao Muhameda Ahmića, bivšeg direktora sarajevske Psihijatrijske bolnice

“Namjeravam u prvom trenutku povećati broj telefonskih linija na koji se pacijenti mogu obraćati. Ako već ne dolaze pacijenti nama onda postoji mogućnost da naše mobilne ekipe, odnosno patronaže idu u kućne posjete pacijentima. Za one slučajeve za koji postoji sumnja zarazom napraviti tzv. covid ambulante”, istakao je Ahmić.

Novi direktor hitno mora napraviti reorganizaciju posla sve 83 ambulante, a ljekari će morati liječiti sve pacijente, i one za koje se sumnja da su zaraženi Covidom-19 i druge.

“Da zdravstveni radnik prilazi pacijentu na način na koji bi to trebao da radi. Opreme ima. Poduzeće se i druge mjere, to će se najvjerovatnije novi telefonski brojevi. Evidentiraće se svi slučajevi zvanja. Imaju brojevi već za hronične i za pacijente s Covidom”, rekao je Sarić.

Ministar zdravstva KS Rusmir Mesihović je istakao da postoje jasne i precizne upute svim zdravstvenim institucijama šta treba da rade, od veb stranica do upustava usmenih koja ćemo još više pojačati i još više pojasniti.

Dok sindikat strahuje da novo rukovodstvo ne može popraviti urušen zdravstveni sistem, iz Ljekarske komore upozoravaju da je posljednji trenutak za to.

“Mi znamo da kad dode nova vlast, nova garnitura da se mijenjaju svi upravni, nadzorni i direktori. preko noći ne možete ništa uraditi, ako je neko urušavao JU DZ KS 27 godina kako mislite da preko noći čarobnim štapićem sve riješite?”, naglasio je predsjednik Sindikata zdravstva KS Edo Selimić.

“Podržavamo i apelujemo jednu reorganizaciju zdravstvenog sistema u ovom trenutku pandemije koronavirusa u cilju pružanja bolje zdravstvene zaštite našeg građanstva, obzirom da je bilo pritužbi”, istakla je predsjednica Ljekarske komore KS Ksenija Miladinović.

Direktorica UKCS-a Sebija Izetbegović je rekla da svi pacijenti moraju dobti uslugu koja im je potrebna i moraju je dobiti 24 sata.

“Morali bi napraviti mobilne ekipe koje će ići na kućne adrese. Ne vidim razlog zašto domovi zdravlja ne bi napravili i šemu ‘drive in’ kontrola u kojoj bi bili određeni parking prostori na koje bi ljudi mogli dolaziti svojim automobilom i onda bi mobilne ekipe mogle uzeti brisove kroz otvoren prozor automobila”, istakla je Izetbegović.

Nadležni tvrde da domovi zdravlja imaju dovoljno zaštitne opreme i da nema razloga za nepružanje zdravstvene pomoći bolesnima. Pred novim rukovodstvom je težak zadatak i ako ne odgovore izazovu, neće se libiti ni njihove smjene i traženja odgovornosti.