Kao rezultat sporazuma postignutog između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i talibana, oslobođeno je 100 zarobljenih talibana, koji su bili u zatvorima u Afganistanu, rekao je portparol afganistanskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Javid Faisal.

Faisal je izjavio da su oslobođeni talibani obavezni da se pridržavaju dogovora da se neće ponovno boriti, te je napomenuo da je afganistanska vlada otvorena za pregovore s talibanima za unapređenje mirovnog procesa.

Još nije poznato je li među oslobođenim talibanima i 15 visokih zvaničnika čije oslobađanje je traženo.

S druge strane, glasnogovornik talibana Zabihullah Mucahid pak tvrdi da oslobođeni militanti nisu dio razmjene zarobljenika. Kako je kazao, imena oslobođenih militanata se ne nalaze na spisku od 5.000 ljudi, kojeg su dostavili vladi u Afganistanu.

Historijski “Sporazum o uspostavi mira u Afganistanu” su 29. februara u Dohi potpisali američki izaslanik Zalmay Khalilzad i jedan od osnivača talibanskog pokreta Mullah Abdul Ghani Baradar.

Sporazum predviđa početak mirovnog procesa u Afganistanu kojim bi trebao biti okončan 19-godišnji konflikt i najduži rat u kojem je SAD učestvovao.

Uporedo s tim, delegacije SAD-a i vlade Afganistana potpisale su zajedničku deklaraciju u kojoj se navodi da će SAD početi povlačiti svoje snage iz Afganistana i smanjiti broj vojnika u toj zemlji sa skoro 13.000 na 8.600 u roku od 135 dana.

Povlačenje svih američkih i savezničkih snaga iz Afganistana predviđeno je u narednih 14 mjeseci, ali to će ovisiti o tome da li će talibanski pokret poštovati svoje obaveze preuzete tim sporazumom.