Državljani Bosne i Hercegovine koji su bili na privremenom radu ili studiju u Austriji, rano jutros su stigli na Granični prelaz Izačić kod Bihaća. Potvrđeno je kako je 45 osoba trenutno smješteno u karantinskom prostoru nedaleko od graničnog punkta, te da su završeni svi ljekarski pregledi.

Karantin Izačić, povratnici iz Austrije (2)
Foto: Alem Dedić/BHRT

Kantonalna organizacija Crvenog krsta osigurala je pokrivače i prehrambene obroke, dok su Oružane snage BiH i Federalna uprava civilne zaštite ranije pripremili šatore, toalete i sanitarni čvor.

Karantin Izačić, povratnici iz Austrije (4)
Foto: Alem Dedić/BHRT

“Na Graničnom prelazu Izačić pregledano je svih 45 osoba, koje su trenutno smještene u šatorskom karantinu. Među njima je 17 građana iz Unsko-sanskog kantona i oni će najvjerovatnije biti prevezeni u prinudni izolatorij u Medresi “Džemaludin ef. Čaušević” u Cazinu, čim se dobiju odobrenja i uputstva Federalne uprave civilne zaštite”, rečeno je iz Štaba civilne zaštite USK.

Karantin Izačić, povratnici iz Austrije (3)
Foto: Alem Dedić/BHRT

Istaknuto je i da će građani iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine vjerovatno biti transportovani u kantonalne izolatorije, odnosno područja svojih prebivališta.