Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić posjetio je juče vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića i tom prilikom poželio mu u ime građana Kantona sretan Uskrs te iste želje uputio i sarajevskim katolicima, ali i svim onima koji žive širom Bosne i Hercegovine.

Kardinal Puljić i premijer Nenadić su ovom prilikom razgovarali i o aktuelnoj situaciji vezanoj za pandemiju koronavirusa u Kantonu Sarajevo i šire.

Premijer je upoznao kardinala o poduzetim mjerama s ciljem prevencije i zaštite, kao i liječenja oboljelih od koronavirusa u Kantonu Sarajevo.

S tim u vezi, kardinal je ocijenio da se Kanton Sarajevo ozbiljno i posvećeno bavi ovim pitanjima te upoznao premijera kako u redovima svećenstva u Kantonu, na sreću, nema oboljelih.

Dodao je i kako se ove godine Uskrs ponovno u Sarajevo obilježava na jedan poseban način, jer se svete mise sa većim brojem prisutnih vjernika neće moći organizovati.

„Planirali smo da se mise prenose putem Javnih servisa u petak, subotu i nedjelju“, najavio je kardinal Puljić.

Premijer i kardinal su se složili da je ovo vrijeme u kome se treba svaki stanovnik u KS pridržavati preporuka stručnih tijela i nadležnih institucija, poštvati sve date naredbe, jer je ovo iskušenje u svjetskim okvirima koje će sigurno brže proći ukoliko budemo disciplinovani.

„Očigledno je da se krug zatvara i da tamo gdje je pandemija počela prije par mjeseci nazire se njeno smirivanje i vidi se svjetlo na kraju tunela“, konstatovao je premijer Nenadić te ponudio kardinalu Puljiću svaku vrstu pomoći i podrške u slučaju da to bude potrebno.

Kardinal se zahvalio na uskršnjim čestitkama te uputio pozdrave i blagoslov svim građanima Kantona Sarajevo.