Muzička produkcija Radiotelevizije Sarajevo osnovana je 1962. godine. Značajan doprinos njenom utemeljenju dao je kompozitor i dirigent Esad Arnautalić, koji je osim podrške autorskom djelovanju mladih muzičkih izvođača najzaslužniji za neke od kapitalnih projekata kao što su Vaš šlager sezone i Muzika raspoloženja.

Nekada se razmišljalo da je nedopustivo zapustiti djecu i ne dati im obrazovanje za umjetnost, ne stvarati za njih. To su razlozi što su se prije četrdesetak, možda i malo više godina, okupili umjetnici po vokaciji, ljudi ove sredine, i šire svih profila: kompozitori, pjesnici, aranžeri, koji su pokrenuli sve prijatelje muzike, kreativce, kako bi napravili nešto za djecu. To “nešto” je bio festival dječije pjesme “Mali šlager”.

“Mali šlager” je zvanično započeo 1972.godine. Prvi organizator je bila nekadašnja RTV Sarajevo. U kasnijem periodu organizatori festivala su bili prvenstveno RTV SA zatim RTV BiH te u jednom periodu i Federalna RTV. Muzicka produkcija RTV SA, a kasnije BHRT je radila sve muzička snimanja, pripremu i muzičko-tonsku realizaciju svih izdanja Festivala. Pobjednicka pjesma te prve godine bila je ” Djeca su vojska najjača” kompozitora Esada Arnautalića i pjesnika Velimira Miloševića. Pjesma je postala prepoznatljiva špica, identifikacioni signal, svojevrsna himna Festivala.

Sve te godine “Mali šlager” je živio sa djecom i za djecu, nudeci im svake godine preko 20 novih pjesama. To je bio jedini pravi, stručni izvor muzike za djecu. Festival je, u početku, okupljao i djecu iz cijele zemlje, djeca su bila i mali žiri, snimci su išli po školama, emitirali se mjesec dana na radiju pred finale kako bi se upoznali sa pjesmama i glasali po školama, te se ti glasovi pridruživali glasovima publike i tako se proglašavao pobjednik Festivala.

Naravno da je puni doprinos dao i stručni žiri sastavljen od umjetnika. Sa festivalom su rasli mali izvodjaci, rasla publika. Zasluge za dugovječnost Festivala pripadaju brojnim imenima iz svijeta muzike, i pjesničke riječi, istinskim stvaraocima za djecu, pravim umjetnicima, humanistima, autorima koji su na najljepši način ušli u bajkovit svijet djetinjstva. Učestvujući na Malom šlageru svoju muzičku karijeru započele su mnoge današnje regionalne zvijezde zabavne muzike.

Muzička produkcija radi na povratku Malog šlagera u cilju firmacije muzičkog stvaralaštva i promocije pozitivnih umjetničkih vrijednosti, prvenstveno namjenjenih namjlađoj populaciji. Na taj način stvoriće se potsticaj mladim muzičkim talentima da razvijaju ljubav prema muzici u cilju stvaranja temelja za buduće jačanje lokalne muzičke tradicije, što čini osnovnu misiju Muzičke produkcije BHRT;

Prvi festival “Vaš šlager sezone” održan je 6. aprila na Dan oslobođenja Sarajeva 1967. u dvorani Radničkog univerziteta “Đuro Đaković”, današnjem Bosanskom kulturnom centru. Idejni tvorac festivala bio je producent i kompozitor zabavne muzike Esad Arnautalić, a pokretač Radiotelevizija Sarajevo. Kako tadašnja RTV Sarajevo još nije imala vlastite kamere i reportažna kola, takmičarski program je snimljen filmskom kamerom i montiran u Zagrebu kako bi snimak bio emitiran poslije nekoliko dana iz zagrebačkog televizijskog studija.

Pobjednik prvog Vašeg Šlagera sezone 1967. bio je 18-godišnji Kemal Monteno s pjesmom “Lidija”, na tekst pjesnika i novinara Rešada Hadrovića. Naredne godine “Vaš šlager sezone” sniman je filmskom kamerom, a tek je sljedeće godine RTV Sarajevo prvi put samostalno i vlastitom opremom realizirala festival. Festival se, nakon otvaranja dvorane Skenderija, koju je 29. novembra 1969. svečano otvorio Josip Broz Tito, počeo redovno održavati u tom prostoru, a tokom 1970-ih doživio je svoje zlatne godine.

Do kasnih 1980-ih godina na festivalu su niz hitova izvodile zvijezde domaće zabavne muzike: Kemal Monteno, Zdravko Čolić, Seid Memić Vajta, Davorin Popović, Indexi, Ambasadori, Jadranka Stojaković, Ismeta Krvavac, Fadil Toskić, Bisera Veletanlić, Alma Ekmečić, Neda Ukraden, Arsen Dedić, Gabi Novak, Oliver Dragojević, Tereza Kesovija i drugi.

Na Šlageru sezone predstavljane su najaktualnije pjesme tog proljeća. To je bila zanimljiva mješavina domaćih urbanih šlagera s poetskim tekstovima i šansona intimnijeg karaktera. Festival se održavao krajem zime ili početkom proljeća, otprilike kad i festivali u San Remu i Opatiji. od 1967. do 1999. godine festival je održan 24 puta. Na Vašem šlageru sezone izvedeno je preko 100 pjesama, od kojih su njih 20-ak postali domaći festivalski hitovi.

Osim koncertnih djelatnosti, festivala i brojnih muzičkih nastupa u radijskim i televizijskim programima, o plodnom djelovanju Muzičke produkcije svjedoči i bogat muzički arhiv čije formiranje je započeto 1946. godine. Sa važnim ciljem očuvanja i afirmacije bosanskohercegovačke muzičke tradicije i tekućih produkcijskih ostvarenja za buduće generacije. Muzički arhiv je nastavio sa svojim radom u narednim decenijama i do danas raspolaže sa oko 50550 snimaka na magnetnim trakama, vinil pločama i kompakt diskovima. Arhivska građa svoj primarni plasman ima na programima radija i televizije, You Tube kanalu Muzičke produkcije, kao i na internetskoj i radijskoj mreži BHRT.

Uslijed velikih produkcijskih i programskih zahtjeva ustanovljena je potreba za osnivanjem odjela diskografije. Zvanični početak rada Diskografije današnje Muzičke produkcije BHRT bio je 17.2.2002. a među prvim izdanjima bio je vrhunski serijal „Muzika raspoloženja! Među najznačajnijim izdanjima nalazi se jedinstvena „Antologija Sevdaha”, pjesme predstavnice Bosne i Hercegovine na Eurosongu, a među i pjesma „Lejla” s kojomj je Hari Mata Hari ostvario najbolji plasman ikada. Unutar 500 stotina izdanja nalaze se svi muzički žanrovi i najznačajniji domaći i regionalni muzičari koji su ostavili svoj pečat kako na bivšoj jugoslavenoskoj tako i na današnjoj domaćoj i regionalnoj muzičkoj sceni. Kvalitet i uspješnost su formula kojom je Muzička produkcija pod svoje okrilje nanovo vratila sva velika imena pa tako i Halida Bešlića čiji album „Trebević” je nedavno objavljen.

Svojim uspješnim djelovanjem posljednjih godina Muzička produkcija je u svoje izdavaštvo i BHRT vratila najveća muzička domaća imena.

Muzička produkcija je čuvar blaga muzičke tradicije, kvaliteta, tokova i budućnosti muzike u BiH. U današnjem radu, pored nastavka te tradicionalne misije, svim raspoloživim sredstvima teži da odgovori potrebama savremenog muzičkog auditorija i digitalnih medija, te pruži značajnu podršku promoviranju muzičke kulture i stvaralaštva u Bosni i Hercegovini.

Muzička produkcija je do 1992. godine u svom sastavu imala Simfonijski orkestar, Mješoviti hor, Plesni orkestar, Narodni orkestar i Tamburaški orkestar. Uslijed nesretnih dešavanja krajem dvadesetog stoljeća i veoma otežanog finansiranja u narednim godinama, došlo je do značajne redukcije raspoloživih ljudskih i tehničkih resursa i ukidanja pojedinih ansambala. Današnja Muzička produkcija posjeduje jedinstveni orkestar kao kombinovani instrumentalni ansambl sa sekcijama specijaliziranim za narodnu i zabavnu muziku. Orkestar Muzičke produkcije ostvaruje značajnu koncertnu djelatnost i daje važan doprinos proizvodnji vlastitog muzičkog programa u okviru BHRT.

Muzička produkcija raspolaže veoma kvalitetnim i akustički tretiranim studijskim prostorima u okviru BHRT-a, kao što su Studio Esad Arnautalić, Studio 1 i drugi produkcijski pogoni. U okviru ovih studijskih kapaciteta redovno se realiziraju brojna produkcijska ostvarenja i koncertne djelatnosti iz domena raznih muzičkih žanrova.

Muzičko zabavni programi RTV-a namijenjeni su promoviranju muzičke kulture, i stvaralaštva u čemu Muzička produkcija ima svoj doprinos u kreaciji audio-video promotivnih klipova, snimanja i prenosa koncerata, a sve u dogovoru sa urednicima programa. MP producentski timovi učestvuju u realizaciji RTV emisija, specijalnih programa, snimanju, obradi i pripremi za emitovanje značajnih sadržaja u RTV programima. Studijska snimanja dopunjuju navedene djelatnosti i čuvaju trajne zvučne zapise kvalitetnih projekata muzičke kulture svih žanrova u BiH.

Postojeći Ansambli Muzičke produkcije sudjeluju u radijskim i televizijskim emisijama kao i javnim manifestacijam od posebnog značaja. Orkestar Muzičke produkcije sudjeluje u koncertima i programima BHRT-a.

Muzička produkcija danas pored izdavaštva, proizvodi autorsku muziku i originalni muzički program za sve platforme BHRT-a, internetsku radijsku mrežu, sa šest radijskih stanica koje emitiraju 24 satne programe:

Art radio emitira program posvećen umjetničkoj-ozbiljnoj muzici, najvećim projektima i kompozitorima svih vremena. Srce radija čine popularna djela u cilju stvaranja novog slušateljstva i dodatne edukacije starijih ljubitelja navedenog žanra.

Dance radio emitira program posvećen elektroničkoj plesnoj muzici od početka do danas. Akcent je na velikim hitovima koji su obilježili nastanak i razvoj navedenog žanra. Radio promovira sve ono što je aktuelno od muzičkih zbivanja na svjetskoj dance sceni. Slogan: „Radio uz koji plešemo”.

Evergreen Radio emitira program posvećen bezvremenskim hitovima strane i domaće produkcije. Na ovom radiju se slušaju arhivski-rijetki i drugi muzički projekti od najveće vrijednosti, koje je teško pronaći u izvornom obliku i kvalitetu. Evergreen radio je najromantičniji radio koji nas podsjeća na vrijeme nevinih ljubavi i mladalačkih ideala. Slogan: „Nezaboravni hitovi”!
Naš Radio emitira program posvećen muzici BiH. Jedina je radijska stanica u našoj zemlji koja emitira 100% muziku domaćih autora.

Sevdah radio emitira program posvećen narodnoj muzici sa akcentom na Sevdah. Značajan dio programa obuhvata jedinstveno blago muzičkog arhiva.

Jazz.Ba radio emitira program posvećen najkvalitetnijem džezu sa domaće i svjetske muzičke scene.

RTV emisije: „Top 15″ 100% domaća muzika, „Plesna lista” domaći i internacionalni dancefloor chart i „Narodni studio” posvećena narodnoj muzici, su konvergentne emisije u proizvodnji Muzičke produkcije, koje se emitiraju u programu BHT1 i BH Radija 1, te na oficijelnom YT kanalu Muzičke produkcije.

U kapitalne projekate Muzičke produkcije spadaju studijski koncerti „Studio N” i „Studio 2 Live” započeti 2016. s realizacijom u muzičkim studijima s prisustvom publike i koncertnom atmosferom.
Do današnjeg dana je realizirano 37 jedinstvenih koncerata s nastupima popularnih imena iz svih krajeva naše zemlje i regiona. Kroz studijske prostore je do sada prošlo oko 15000 osoba, publike, ljubitelja kvalitetne muzike i dobre zabave. Koncerti su se pratili putem živog prenosa na BHR 1, live streama na You Tube kanalu muzičke produkcije i Facebook stranici Muzičke produkcije te web stranici BHRT-a. Koncerti su TV kamerama i audio višekanalno snimljeni, a nakon posprodukcije i emitirani u programu BHT 1.

U 2018. tim Muzičke produkcije u saradnji sa timom BHT1 realizira jedinstveni projekat “Sevdah u Narodnom” s najvećim imenima navedenog muzičkog žanra okupljenim u Narodnom pozorištu Sarajevo. Tom prilikom uz nastupe domaćih zvijezda, Emini Zečaj je dodijeljena nagrada “Duša sevdaha”. U budućem periodu ova manifestacija će se zvati po spomenutoj nagradi.

U skoroj budućnosti Muzičke produkcije je realizacija kapitalnih projekata:
BHT VIBE TV – Muzički IPTV kanal

Online prodavnica – prodaja muzike preko Interneta
BHRT Muzički streaming servis

Muzička produkcija BHRT-a je jedan od nosećih stubova BHRT-a u potpunosti ispunjavajući misiju Javnog Servis Bosne i Hercegovine. Uspješnim projektima, djelovanjem i prisustvom u čitavoj Bosni i Hercegovini je prepoznata i priznata od strane domaće i regionalne javnosti. Muzičku produkciju BHRT-a najbolje i najjednostavnije opisuje oficijelni slogan koji glasi “govorimo muzikom”.