Amnesty International (AI) tvrdi da su snage sigurnosti u Iranu, tokom protesta zatvorenika zabrinutih zbog širenja koronavirusa, ubile najmanje 36 osoba. Proteklih dana, zbog COVID-19 došlo je do protesta u najmanje osam iranskih zatvora, saopćio je Amnesty International.

Navodi se kako su čuvari i pripadnici snaga sigurnosti tokom intervencija koristili bojevu municiju i suzavac, te kako je na taj način ubijeno najmanje 35 zatvorenika. Istaknuto je također kako je jedan zatvorenik smrtno stradao nakon što su ga pripadnici snaga sigurnosti brutalno pretukli jer je učestvovao na protestima.

“Iranske vlasti ponovno su odlučile ubiti ljude umjesto da odgovore na legitimne zahtjeve zatvorenika za zaštitom od COVID-19”, kazala je Diana Eltahawy, zamjenica regionalnog direktora Amnesty Internationala za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Navodeći kako je neophodno da se provede nezavisna istraga slučajeva mučenja i smrti u zatvoru kako bi se odgovorni priveli pravdi, Eltahawi je poručila kako sigurnosne snage trebaju hitno zaustaviti upotrebu sile i nekažnjavati zatvorenike koji zahtijevaju zdravstvena prava.

U Iranu je u posljednja 24 sata broj smrtnih slučajeva od koronavirusa povećan na 4.110, a ukupno je zaraženo 66.000 ljudi.