Vlada Crne Gore predložila je paket mjera za pomoć privredi, zaposlenima i socijalno ugroženim građanima zbog epidemije koronavirusa. Premijer Duško Marković kazao je da će o predloženim mjerama započeti dijalog sa socijalnim partnerima, predstavnicima poslaničkih klubova i ekonomskim ekspertima.

“Vlada, između ostalog, predlaže subvencije za april i maj u iznosu od 70 odsto minimalne zarade i 100 odsto poreza i doprinosa za svakog registrovanog zaposlenog u sektorima koji su usljed mjera za suzbijanje epidemije morali biti zatvoreni. Predviđene su i subvencije za svakog registrovanog zaposlenog u sektorima čiji je rad ugrožen usljed mjera za suzbijanje epidemije”, kazao je Marković.

On je pojasnio i da će se davati i subvencije od 70 odsto minimalne zarade za svakog zaposlenog koji je morao ostati kući zbog čuvanja djeteta mlađeg od 11 godina. Subvencije za april i maj predviđene su i za zaposlene koji su morali biti u karantinu ili samoizolaciji.

Vlada je najavila i da će u narednih pola godine davati subvencije preduzetnicima za nova zapošljavanja kao i onima koji u aprilu evidentiraju nove zaposlene, a koji su istovremeno bili evidentirani kao nezaposlena lica na Zavodu za zapošljavanje Crne Gore.

Kako je rekao Marković, preduzeća kojima je zbog epidemije zabranjen rad biće oslobođena od plaćanja fiksnog dijela računa za utrošenu električnu energiju za april, maj i juni. Elektroprivreda Crne Gore, naveo je premijer Crne Gore, dupliraće iznos za subvencije računa za struju socijalno ugroženim domaćinstvima za vrijeme trajanja mjera.