Početkom ožujka zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj su reorganizirale posao, zbog čega novi virus još nije ušao u bolnice i kliničke centre u ovom entitetu. No, novi način rada zbunio je pacijente koji nemaju bolest izazvanu „kovidom-19“. Nadležni umiruju javnost porukom kako nitko od hitnih pacijenata neće biti „na čekanju“.

Iako u glavnoj laboratoriji u Banjaluci analize krvi rade samo građanima za koje porodični ljekar u telefonskom razgovoru procijeni da je to neophodno, na plato ispred Poliklinike svakih nekoliko minuta pristižu novi pacijenti. Ispituje ih medicinsko osoblje sa udaljenosti od nekoliko metara. Prednost imaju trudnice i stara lica. Svi su tihi, disciplinovani i strpljivi.

Osim glavne laboratorije u Poliklinici, za teže pacijente u funkciji su i laboratorije u naselju Lazarevo i objektu Hitne medicinske pomoći, objašnjava direktorka banjalučkog Doma zdravlja. Svi ostali, savjete ljekara, kao i administrativne usluge, moraju tražiti putem telefonskih linija.

NEVENA TODOROVIĆ, direktorica DZ Banjaluka

Sve ambulante rade. Niko od pacijenata ne bi trebao biti oštećen. Čak i stara lica kojim je ograničeno kretanje u svako doba smiju doći do ambulante i prioritet su.

U vrijeme epidemije novog virusa, reorganizacija posla je neophodna na svim nivoima, kaže ministar zdravlja, uz objašnjenje da će i sve operacije koje mogu da čekaju biti odložene, kao i kontrolni pregledi. To znači da će biti rađene samo operacije životno ugroženih pacijenata, kaže ministar.

ALEN ŠERANIĆ, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS

Kaže da je preporuka ministarstva takva i da ljekari procjenjuju stepen hitnosti. I da je važno sačuvati „redovne“ pacijente od korone, a da se hitne operacije rade hitno.

Dosadašnje epidemiološke mjere nadležnih organa u Republici Srpskoj dale su dobre razultate, naročito imajući u vidu stanje zdravstva, a prije svega, nedostatak kadrova i novca. Ipak, preciznije instrukcije za primjenu tih mjera olakšale bi i građanima i medicinskom osoblju. U situaciji kada javne bolnice i klinički centri nude ograničen izbor usluga, pacijenti se sve više okreću privatnim zdravstvenim ustanovama.