Turistička sezona u našoj zemlji može se smatrati propalom. Svi su turistički objekti zatvoreni, a optimizam turističkih djelatnika svakodnevno opada.

Prema najavama, dolazeća turistička sezona u Hercegovačkoneretvanskom kantonu trebala je biti najuspješnija do sada. Zbog pandemije koronavirusa, turistički djelatnici se moraju pomiriti s gubitcima.

Asja iz Mostara proteklih 11 godina živi od turizma. Tako je bar bilo do početka travnja. Kriza u Agenciji u kojoj je radila počela je sredinom veljače, a već u ožujku postalo je jasno kako ništa više neće biti isto.

TURIZAM U KOLAPSU
ASJA GUBELJIĆ BALJIĆ, bivša turistička djelatnica

„20.marta je šef obavijestio da će sa svima nama obaviti razgovore da bi negdje oko 25-og nas obavijestio da od 1.4. idemo svi na Zavod za zapošljavanje“.

Asja je jedna od tisuća koja je u posljednje vrijeme ostala bez posla. Uz turističke Agencije, svoja su vrata morali zatvoriti svi ugostiteljski objekti.

U NAJAVI NAJBOLJA SEZONA
SEMIR TEMIM, zamjenik direktora Turističke zajednice HNK


„Ova sezona je bila najavljena kao definitivno jedna od najjačih turističkih sezona dosad“.

DAVOR KREŠIĆ, predsjednik Udruge turističkih djelatnika Općine Neum

„Nama su već sve rezervacije za 4. i 5. mjesec kompletno stornirane. Trenutano nam stiže dosta otkaza za 6.mjesec. Situacija i ako se i popravi, ljude ćemo teško animirati da putuju u broju u kojem su putovali tako da možemo kazati i najoptimističnija varijanta je nekakav, ajmo reć’, opet crni scenarij“.

A crni scenarij nije nerealan uzimajući u obzir da su državnici zapadnih zemelja svojim državljanima sugerirali da ukoliko se odluče za turističke aranžmane budu u matičnim zemljama.

DRŽAVA NE RAZMIŠLJA O OPORAVKU GOSPODARSTVA
SEMIR TEMIM, zamjenik direktora Turističke zajednice HNK


„Te mjere, od lokalne zajednica pa do nivoa države, treba da budu što prije, treba da budu što konkretnije, i da, ako ništa, olakšaju ljudima život u ovim teškim vremenima“.

DAVOR KREŠIĆ, predsjednik Udruge turističkih djelatnika Općine Neum

„Ukoliko Vlada ne intervenira i ukoliko svi skupa ne krenemo pronaći neko rješenje mislim da ćemo svi zajedno potponuti jer ove izjave zadnjih dana što slušamo od zvaničnika iz Vlade Federacije, jednostavno se svi iščuđavamo i ne možemo vjerovati da se oni igraju sa takvim izjavama“.

Dok turizam ili gospodarstvo općenito ne postanu prioritet, ljudi ostaju bez posla a sve se obveze moraju redovito podmiriti.

KAKO DALJE?
ASJA GUBELJIĆ BALJIĆ, bivša turistička djelatnica

„Ja sam zabrinuta. Suprug će prije mene da se vrati na posao obzirom da je u ugostiteljskoj branši. Ja sam od 1.4.na birou i primat ću tu naknadu370 KM koja meni ne može pokriti ni troškove režija a ne hrane ili nečeg drugog“.

Kad se situacija počne stabilizirati, Asja i drugi koji su ostali bez posla, trebali bi biti vraćeni na svoja prethodna radna mjesta. Glavni je problem što nitko ne zna hoće li se i kada to dogoditi.