Brojni zvaničnici u našoj zemlji čestitali su predstojeći Uskrs vjernicima katoličke vjeroispovijesti.

Džaferović: Uskrs je blagdan koji slavi pobjedu života nad smrću

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je nadbiskupu vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću i svim katolicima u Bosni i Hercegovini čestitku povodom nastupajućeg Uskrsa.

“Vama lično i svim katolicima u Bosni i Hercegovini, upućujem čestitke povodom velikog blagdana Uskrsa, želeći da ga provedete u dobrom zdravlju, te u radosnom okruženju. Uskrs je blagdan koji slavi pobjedu života nad smrću, te nadu u bolje sutra, i kao takav ima snažnu i posebnu simboliku i u ovom teškom trenutku kada se ljudi u Bosni i Hercegovini i širom svijeta bore protiv pandemije”, navodi Džaferović u čestitki.

Dodaje kako vrijeme blagdana i u ovim vanrednim okolnostima omogućava vjernicima da prikupe novu duhovnu snagu za prevazilaženje izazova, te da osnaže ljubav i razumijevanje prema svojim bližnjima i komšijama, na dobrobit svih.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović čestitao Uskrs kardinalu Puljiću

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, povodom katoličkog blagdana Uskrsa, uputio je čestitku nadbiskupu vrhbosanskom, kardinalu Vinku Puljiću.

“Upućujem Vama i svim katolicima u Bosni i Hercegovini čestitke u povodu katoličkog blagdana Uskrsa, želeći da ga provedete u sreći i blagostanju. U ovim teškim vremenima kušnje posebno smo potrebni Božije milosti, ali i komšijske i ljudske solidarnosti i suosjećanja. Teško je vidjeti naše crkve i džamije praznim, ali bi bilo teže vidjeti ljudska srca bez vjere, ljubavi i nade. Zato u ovim danima blagdana želim da Vas ohrabrim ovom mojom čestitkom i porukom da smo zajedno u ovom iskušenju iz kojeg ćemo voljom Milostivog izaći samo odlučniji i jači. Uz molitve Uzvišenom da nam vrati dane spokoja i blagostanja, primite moje najiskrenije čestitke ovim radosnim povodom Vama i Vašim vjernicima”, stoji u čestitki reisu-l-uleme Kavazovića.

Čavara: U ovim blagdanskim danima budimo svjetlo i potpora jedni drugima

U povodu katoličkog blagdana Uskrsa, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara uputio je prigodnu čestitku svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti.

„Svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti želim sretan i blagoslovljen Uskrs! Radost Uskrsa, koji simbolizira pobjedu života nad smrću, dobra nad zlom, obnovu vjere i nade, ohrabruje nas da život ima smisao kao i borba sa svim životnim teškoćama i kada izgleda da nema izlaza i da je kraj. Ovaj Uskrs dočekujemo u posebnim okolnostima pandemije, kao nikada u našim životima, kroz koju moramo proći. Uvjeren sam da, osnaženi uskrsnom radošću, zajednički možemo pridonijeti izgradnji bolje, pravednije i sigurnije budućnosti za sve nas. U ovim blagdanskim danima budimo svjetlo i potpora jedni drugima i ne zaboravimo one kojima je pomoć neophodna. Želim vam da najradosniji katolički blagdan provedete u miru, radosti, dobrom zdravlju i blagostanju. Sretan Uskrs!“, stoji u čestitki.

Predsjednik Jevrejske opštine u Sarajevu čestitao blagdan Uskrs

Predsjednik Jevrejske opštine u Sarajevu Boris Kožemjakin uputio je čestitku nadbiskupu vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću povodom predstojećeg blagdana u kojoj, između ostalog, želi njemu kao i svim katolicima u ime Jevreja grada Sarajeva i lično sretan i blagosloven Uskrs.

“Neka ovaj blagdan Uskrsa bude poticaj svima nama da iznova i hrabro, zajedno gradimo društvo međusobnog uvažavanja i razumijevanja. Neka Uskrs i poruke duhovne vječnosti koju Uskrs donosi budu nauk kako se danas osloboditi zavisti, mržnje, ksenofobije i mnogih drugih izvora tame koji opterećuju naš život danas. Vremena za zajedničko obilježavanje svih naših blagdana, uz Božju pomoć, će ponovo biti. Navikli smo ih vijekovima jedni s drugima obilježavati i tako će biti i ubuduće. I danas molimo Boga da nas oslobodi od ove pandemije, da bismo mogli dostojanstveno ljudski živjeti, slaveći Svevišnjeg i vjerujući u njegovu milost”, navodi se u čestitki Borisa Kožemjakina.

Dodik: Uskrs proslaviti sa najbližima u miru, radosti i vjeri u bolje sutra

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je čestitku povodom predstojećeg Uskrsa nadbiskupu vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću, biskupima, sveštenstvu i svim građanima katoličke vjeroispovijesti, sa željom da ovaj veliki praznik Hristovog Uskrsnuća proslave u miru, blagostanju i radosti sa svojim najbližim.

“Ovaj najveći hrišćanski praznik prilika je da iskažemo i najveće hrišćanske vrline kao što su mir, ljubav i poštovanju među svim ljudima dobre volje, kojih nikada ne smijemo da se odreknemo. Te vrijednosti su dio hrišćanskog naroda i radi izgradnje tolerantnijeg društva u BiH moramo stalno da ih se pridržavamo za dobrobit svih njenih naroda”, istakao je Dodik u čestitki.

Srpski član Predsjedništva poželio je svim vjernicima katoličke vjeroispovjesti da radosni praznik Hristovog uskrsnuća, koji slavi novi život, vjeru i nadu u bolje sutra, bude nadahnuće za jačanje međusobnog razumijevanja, solidarnosti i tolerancije među ljudima i narodima, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

“Upućujući Vam izraze dubokog poštovanja, želim Vam srećan i blagosloven Uskrs i da predstojeće praznične dane s obzirom na epidemiju virusa korona obilježite skromno u krugu svojih najbližih kako bi sačuvali i sebe i njih”, poručio je Dodik u čestitki upućenoj povodom predstojećeg praznika Uskrsa.

Višković: Proslaviti u zdravlju i miru veliki hrišćanski praznik

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković čestitao je Uskrs nadbiskupu vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću, biskupima, sveštenstvu, redovnicima i svim rimokatolicima u RS i BiH i poželio im da veliki hrišćanski praznik proslave u zdravlju i miru.

“U ime Vlade Republike Srpske i u svoje ime, povodom Uskrsa upućujem Vam iskrene čestitke, uz želje da praznik Uskrsnuća Hristovog proslavite u miru i zdravlju, nadahnuti njegovom ljubavlju prema svojim bližnjima u činjenju dobrih djela u ovom vremenu. Sretan Uskrs!”, navedeno je u čestitki predsjednika Vlade.

Uskršnja čestitka premijera FBiH Fadila Novalića

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je, u ime Vlade FBiH i svoje lično, vjernicima katoličke vjeroispovijesti uputio uskršnju čestitku.

“Želim da vas ovaj najveći katolički blagdan ispuni optimizmom da ćemo, zajedničkim zalaganjem svih u Bosni i Hercegovini, uspješno izaći iz situacije koja nas je pogodila kao i cijeli svijet. Ujedno, molim vas da proslavu Uskrsa prilagodite uslovima u kojima se nalazimo, na šta je upozorila i Vrhbosanska nadbiskupija, otkazavši sve mise i druge uskršnje obrede, koji će biti održani bez vjernika, uz prenos na BHRT-u. Vjerujem da ćete, uprkos svemu, Uskrs provesti u dobrom zdravlju i raspoloženju, te da će vas ovaj blagdan, kao simbol nade, ispuniti optimizmom prema budućnosti koja će nam svima donijeti napredak i dobrobit“, kaže se u čestitki premijera Novalića.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija čestitao Uskrs

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija je povodom nastupajućeg velikog kršćanskog praznika Uskrsa uputio čestitku uzoritom kardinalu Vinku Puljiću, nadbiskupu vrhbosanskom i svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti u Bosni i Hercegovini.

„U ime Savjeta ministara i u svoje lično ime Vama, sveštenstvu i svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti u BiH, koji praznuju po Gregorijanskom kalendaru, upućujem iskrene čestitke povodom hrišćanskog praznika Uskrsa. Želim da ovaj praznik provedete u zdravlju, sreći i miru. Nažalost, ovih dana smo suočeni sa velikim izazovima koji od svih nas traže da ujedinimo snage i solidarnošću pobijedimo teškoće sa kojima se suočavamo. Kao simbol vječnog trajanja istinskih vrijednosti, vjerujem da će praznik Hristovog uskrsnuća svima nama biti izvor nade i putokaz u budućnost ispunjenu tolerancijom i razumijevanjem. Srećan vam Uskrs!“, navodi se u čestitki predsjedavajućeg Tegeltije.

Čestitka vjernicima predsjednice RS

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović čestitala je Uskrs nadbiskupu vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću, biskupima, sveštenstvu, redovništvu i svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti sa željom da ga, nadahnuti porukama praznika uskrsnuća Hristovog, proslave u zdravlju, sreći i miru sa najbližim članovima porodice, čineći dobra djela zasnovana na hrišćanskim vrijednostima i načelima.

“Povodom najvećeg hrišćanskog praznika Uskrsa, Vama i svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti, upućujem iskrene čestitke. Srećan i blagosloven Uskrs!”, navodi se u čestitki predsjednika Republike Srpske.