Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je jedna od ključnih mjera u borbi protiv epidemije virusa korona karantinski sistem na granici, te izrazio nadu da će oni u narednih dan ili dva biti uspostavljeni i u Federaciji BiH.

BiH je na različitim nivoima preduzimala mjere kako bi se zaštitili od virusa. Dobro zvuči ocjena Svjetske zdravstvene organizacije da je BiH preduzela dobre mjere, a to je učinjeno zahvaljujući koordinaciji koju smo obezbijedili. Mjere podrške treba da budu sinhronizovane od nivoa BiH do opština kako bi se znalo šta ko radi – naglasio je Dodik.

Govoreći o podjeli novca od Međunarodnog monetarnog fonda, Dodik je istakao da to treba što prije riješiti.

Ne smijemo dozvoliti da se dogodi da izgubimo sve i svi. Potreban je dodatni kompromis – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci poslije sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem i ministrom bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudinom Radončićem.

On je dodao da dio kontingenta pomoći koja dolazi iz Turske treba da bude dodijeljen Graničnoj policiji, jer Republika Srpske ima dovoljno te opreme.

Dodik je poručio da ne treba odgoditi lokalne izbore jer za to nema razloga.

Treba ih raspisati, pokušati ispoštovati zakonske rokove, a ukoliko dođe do ugrožavanja epidemiološke situacije imamo dovoljno vremena da početkom septembra dogovorimo eventualno prolongiranje izbora – naglasio je Dodik.