Medicinski tim iz Ruske Federacije, koji je juče stigao u Republiku Srpsku, narednih dana će izvršiti dezinfekciju bolnica, domova zdravlja i karantinskih prostora u kojima borave osobe pozitivne na virus korona.

Nakon sjednice članova Glavnog koordinacionog tima, u kojem su entitetska predsjednica Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, građanima je preporučeno da na otvorenom prostoru nose zaštitne maske i rukavice, da se ne kreću u grupama koje čine više od tri osobe, te da drže fizičku distancu od dva metra.

Najavljeno je i da će policija sprovoditi pojačane kontrole parkova, izletišta i drugih mjesta gdje postoji mogućnost okupljanja većeg broja osoba, saopšteno je iz entitetske vlade.

Data je preporuka Štabu za vanredne situacije da obaveže trgovce i druge davaoce usluga, da svoje usluge u direktnom kontaktu pružaju zaštićeni maskom i rukavicama i sprovode propisane mjere dezinfekcije. Takođe, osobe koje primaju ove usluge dužne su da budu zaštićene maskom i rukavicama.

Glavni koordinacioni tim zadužio je inspekcijske organe i pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova RS da pojačaju kontrolu primjene svih dosadašnjih mjera Štaba za vanredne situacije.

Ponovo su pozvali građane da budu odgovorni i da se striktno pridržavaju svih preporuka nadležnih instutucija, kada je riječ o zaštiti od virusa korona.

Apelovano je i na osobe kojima je određena kućna izolacija da se strogo pridržavaju propisanih mjera.