Četiri dana nakon oslobođenja Sarajeva, na zaplijenjenoj radio stanici marke BIGA, u eter je otišla, danas istorijska rečenica, “Smrt fašizmu- sloboda narodu. Ovdje Radio Sarajevo.” Bilo je to 10. aprila 1945. godine. Đorđe Lukić Cigo, tehničar koji je izgovorio ove riječi, nije ni slutio da od tog trenutka počinje istorija jednog medija koji će obilježiti živote generacija koje dolaze.

Đorđe Lukić na samim počecima bio je tehničar, urednik i voditelj. Njegovo ime neraskidivo je vezano za stanicu koja se tek rađala, Radio Sarajevo. Do kraja 1945. godine program je emitovan 6 sati dnevno u tri termina. Osim vijesti, koje su bile okosnica programa, pokrenute su emisije za selo, književni i filmski prilog i pionirska emisija. Uskoro se emituju i živi prenosi utakmica i muzičkih događaja.

Narednih godina Radio Sarajevo raste u svakom pogledu. Ono što će napraviti revoluciju u programu, biće formiranje orkestra čiji će prvi članovi biti legendarni Zaim Imamović i Ismet Alajbegović Šerbo. Iz tog orkestra, nešto kasnije, izrodiće se Muzička produkcija Radija Sarajevo, institucija koja će okupiti najbolje vokale i muzičare tog doba. Maestro Esad Arnautalić, dugogodišnji urednik, producent i dirigent u ovoj kući, ostaće zapamćen kao vanvremenska figura i vizionar.

Osim za izvođače narodne muzike i sevdaha, Muzička produkcija otvara vrata i mladima koje je već zahvatio talas rock n rolla sa zapada. Tako će nastati i Indexi a poslije njih i ono što ćemo zvati sarajevskom pop rok školom.

U godinama svog punog zamaha, Muzička produkcija radija Sarajevo ima Narodni, Tamburaški, zatim Plesni i Simfonijski orkestar, te mješoviti i dječiji hor.

Muzička produkcija realizovala je i festivale – Mali šlager, Mladi pjevaju proljeću, Vaš šlager sezone, Festival narodne muzike Ilidža, Sarajevske večeri muzike i Svečanosti revolucionarne pjesme. U našim prostorijama nastajala je muzička istorija Bosne i Hercegovine.

Godine 1961. Radio Sarajevo emituje cjelodnevni program a upravo je radio je bio platorma za nastanak Televizije Sarajevo.

Stiže i prva nagrada za radio reportažu 1967. Ne mnogim međunarodim i domaćim festivalima, Radio Sarajevo biće prepozant kao leglo talenata.

Naredne decenije iznjedriće niz autora koji su nagrađivani širom svijeta. Slobodan Minić, Savo Trifunović, Tonko Marušić, Marijan Marinić, Radmila Sesar, Miodrag Oljača, Boro Kontić, Mirsad Tukić, Djordje Malić i mnogi drugi, proslaviće ime Radija Sarajevo.

Redakcija sporstkog programa, bila je jedan od najvažnijh segmenata Radija Sarajevo. Sportski program nedjeljom bio je najslušanija emisija u Jugoslaviji. Glas Nikole Noke Bilića, mnogima će zauvijek ostati u pamćenju. Upravo on je Sarajevu javio najljepšu vijest u istoriji grada.

Vremeplov: Radio

Početkom osamdesetih iz prostorija u ulici Danijela Ozme 7, radio se se seli u novoizgrađeni RTV DOM. Novi režijski i studijski kapaciteti sada su više nego dovoljni da radio nesmetano pravi kvalitetan program. Na vrhuncu razvoja, Radio Sarajevo je emitovalo 64 sati programa dnevno na na četiri programa – Prvi, Drugi, Treći i Radio Sarajevo 202, te periodično izdavalo časopis Treći program. Sarajevska 202-ka okitiće se i šestoaprilskom nagradom.

Đerdan, Veselo veče, Cik-cak , Selo veselo bile su najslušanije emisije Radija Sarajevo. Za ovaj segment programa, trebala bi nam cijela jedna emisija. Možda nas neka od ovih špica vrati u zlatno doba radija i podsjeti na glasove Nedeljka Opančića, Zorana Kapetanovića , Enever Šadinlije i mnogih drugih.

Jedno od velikih imena ove kuće je Boro Kontić. Sredinom sedamdesetih doći će na sarajevsku 202-ku, a kasnije postaje urednik kultnog omladinskog programa.

Emisija PRIMUS odškrinuće vrata jednom novom načinu uređivanja emisija na Radiju Sarajevo. 15-minutna rubrika “Top lista narealista” svojim humorom potpuno će zaludjeti bivšu Jugoslaviju.
April 1992. U BiH počinje rat koji će pokazati najgore lice ljudske prirode. Ubistva, granatrianje, pucnji i strah. Sve će to postati svakodnevnica.

ORTVSA vrlo brzo se prilagođava okolnostima u kojima se našla. Svi programi radija, sem prvog koji se pretvorio u informativni i najvecim dijelom otvoreni program, se gase.

25.septembra 1992. u Predsjednistvu BiH donijeta je odluka da se RTVSA ubuduce zove JP RTV BiH.
U ratnom periodu pripremana je i kultna emisija „Dezurni mikrofon“. Jedna od najvažnijih karika u ratu bili su radio amateri koji su silom prilika vrlo brzo postajali profesionalci. Uprkos svim nedaćama i opasnostima, novinarska profesija, iako je bila u velikom iskušenju, ostala je sačuvana.

Na temeljima tradicije duge više od pola vijeka, 7. Maja 2001. Osnovan je BH RADIO 1, kao prvi segment novog Javnog RTV Servisa BIH. Slogan JEDAN ZA SVE, postaće programska odrednica novog radija u eteru. Slušaoci će to prepoznati i nagraditi.

Uzdanica svakog društva pa i radnog kolektiva jesu mladi ljudi. Oni pokreću ovaj svijet od njegovog postaka. Omladinski program BH RADIJA 1 redakcija je koja okuplja neke nove mlade ljude koji danas brane boje i obraz svoje profesije.

RADIO SARAJEVO, RADIO BIH, BH RADIO 1, tako se kroz istoriju zvala jedna ista radijska kuća. Ali to je ustvari jedna ideja, ideja koja je ovo društvo uvijek gurala naprijed. I tako već 75 godina.