Na našem portalu pratite sve vijesti iz susjednih zemalja vezane za pojavu koronavirusa. Najnovije informacije nalaze se na vrhu članka.

Najteže pogođena koronavirusom je Srbija, koja broji 5.690 zaraženih. Do sada je umrlo 110 osoba. Oporavila su se 534 pacijenta. U Hrvatskoj je 1814 osoba zaraženo, broj smrtnih slučajeva je 36, a do sada se oporavilo 600 osoba. U Crnoj Gori su 303 osobe zaražene , 4 preminule, dok se 55 oporavilo. U S. Makedoniji je 1.117 zaraženih i 49 preminulih.

Slovenija: Pet preminulih i novih 36 slučaja zaraze

U Sloveniji je u posljednja 24 sata preminulo pet osoba od zaraze koronavirusom, što crnibilans dovodiu so ukupno 66 preminulih.

Novozaraženih je 36, tako da je u ovoj zemlji ukupno zaražena 1304 osoba.

U Srbiji počeo najduži policijski sat od tri i po dana

U Srbiji je u 17.00 sati počeo najduži do sada policijski sat, uveden zbog sprečavanja širenja epidemije koronavirusa, a trajaće do utorka u 5.00 sati ujutro, odnosno puna tri i po dana.

Vaskrs ove godine Srpska pravoslavna crkva i vjernici neće obilježiti u skladu sa tradicijom, već u skladu sa mjerama i preporukama o sprečavanju širenja koronavirusa.

S. Makedonija: Još tri smrtna slučaja, ukupno 49 preminulih od COVID-19

Još tri osobe preminule su u Sjevernoj Makedoniji od posljedica zaraze koronavirusom, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva od COVID-19 porastao na 49.

Ministar zdravstva Sjeverne Makedonije Venko Filipče potvrdio je danas kako je u posljednjih 24 sata registrovano još 36 slučajeva pozitivnih na koronavirus.

Ovim je ukupan broj zaraženih koronavirusom u toj zemlji porastao je 1.117.

Novih sedam žrtava koronavirusa u Srbiji

Prema poslednjim informacijama u Srbiji je, zaključno sa 15 sati, preminulo još sedam osoba, pet osoba muškog pola i dvije ženskog, tako da je koronavirus odnio ukupno 110 života. Potvrđeno je 5.690 slučajeva koronavirusa”,rekao je dr Predrag Kon na redovnoj pres konferenciji u Vladi Srbije.

Inače, u posljednja 24 sata testiranesu 3.094 osobe i 372 su pozitivne na koronavirus.

Trenutno se u bolnicama nalazi 3.765, a na respiratoru su 122 osobe. U izolaciji se nalazi 20.156 osoba, a izliječene su 534 osobe.

U Hrvatskoj su 23 nova slučaja koronavirusa, ukupno 1814

 U Hrvatskoj je od jučer potvrđeno 23 novozaraženih koronavirusom, 71 osoba se oporavila, a jedna je preminula, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

“U proteklom 24 satnom razdoblju u Hrvatskoj imamo 23 novopotvrđena bolesnika od covid-19, što daje broj od ukupno 1814 bolesnika”, rekao je hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministar je kazao da je od jučer preminula jedna osoba.

“Riječ je o ženskoj osobi od 47 godina sa značajnim komorbiditetom u Osijeku. Ukupno imamo 36 preminulih”, rekao je Beroš.

“Ukupno testiranih imamo 20.953, od čega 796 u zadnja 24 sata, i dalje pada postotak pozitivnih među ispitanim bolesnicima, sada je postotak 8,66”, naglasio je Beroš

Ukupno se oporavilo 600 ljudi.

Ministar MUP-a Davor Božinović rekao je kako će se većina mjera koje ističu 19. aprila produžiti. Naglasio je i kako je izvjesno da će do popuštanja.

“Izvjesno je da će se većina onoga što je propisano produžiti. Ali isto tako je izvjesno da ćemo kao i do sad vrlo promišljeno i oprezno krenuti u popuštanje. Svako popuštanje nosi određeni rizik”, dodao je.

Nova 12. žrtva koronavirusa na Kosovu

Na Kosovu je preminula 12. žrtva koronavirusa. Na Infektivnoj klinici Univerzitetsko kliničkog centra Kosova preminuo je pacijent iz opštine Uroševac, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Kosova Od 8. februara do danas je testirano 3.915 uzoraka sumnjivih na koronavirus od koji je 449 bilo pozitivno, uz 12 smrtnih slučajeva. Svi preminuli pacijenti su imali i prateće bolesti.

Crna Gora: Krivične prijave zbog falsifikovanja dozvola za kretanje

Uprava policije u Baru je podnijela krivične prijave protiv 12 lica zbog falsifikovanja potvrda o međugradskom saobraćaju. Tokom kontrole učesnika u saobraćaju službenici Centra bezbjednosti posumnjli su da pojedini građani u međugradskom saobraćaju posjeduju fiktivne potvrde izdate od registrovanih privrednih subjekata sa područja Crne Gore.

U Sjevernoj Makedoniji policijski sat od danas u 16 do utorka u 5 sati

Policijski sat u Sjevernoj Makedoniji danas će početi u 16 sati i trajaće do utorka, 21. aprila u 5 sati, odluka je makedonske Vlade. Tokom Vaskršnjih praznika zabranjeno je kretanje u svim izletničkim mjestima, parkovima i šumama na teritoriji cijele države.

Tokom “policijskog sata” radiće apoteke, a iz zabrane kretanja su izuzeti policija, vojska, zdravstveno osoblje, zaposleni u samouslugama i restoranima koji dostavljaju proizvode.

Slovenija od ponedjeljka ublažava neke restrikcije

Slovenska vlada donijela je odluku prema kojoj će od ponedjeljka opet biti otvorene neke prodavaonice i servisi koji su bili zatvoreni zbog epidemije koronavirusa, nakon što ona zadnjih dana pokazuje znakove smirivanja.

Tako će se s početkom idućeg tjedna otvoriti trgovine građevinsko-instalaterskim materijalom, tehničkom robom i pokućstvom, s time što će od 8 do 9.30 sati njihove usluge moći koristiti samo ranjive skupine, invalidi, trudnice i stariji od 65 godina, javlja Hina.

Slovenija će već od sutra ublažiti ograničenja kretanja uvedena zbog pandemije koronavirusa pa će građani moći da odu do svojih vikendica, kamp-kućica ili imanja koja obrađuju bez obzira na načelnu zabranu napuštanja matičnih opština.

Na Kosovu 26 novoinficiranih koronavirusom, ukupno 449

Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova saopštio je da je u poslednja 24 sata potvrđeno 26 novih slučajeva zaraze koronavirusom, uz dva smrtna slučaja, pa je broj umrlih povećan na 11. Na Kosovu je koronavirusom zaraženo ukupno 449 osoba.

Na sjeveru Kosova u posljednja 24 sata koronavirusom zaražene su tri osobe, dvije u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici i jedna u Leposaviću, tako da je ukupan broj zaraženih 72. Dva lica su preminula a četiri su izliječena, saopšteno je na konferenciji za novinare Štaba za vanredne situacije u Kosovskoj Mitrovici. Najviše oboljelih je u Mitrovici 31, Zvečanu 18, Zubinom Potoku 13, Leposaviću devet i Lipljanu jedna osoba.

Crna Gora: Devet novih slučajeva koronavirusa, ukupno 303 zaraženih

U Crnoj Gori registrovano je devet novih slučajeva obolijevanja od koronavirusa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje te zemlje. Troje novozaraženih su iz Plava, a šest iz Ulcinja. U Crnoj Gori su koronavirusom ukupno zaražene 303 osobe. Preminuo je jedan pacijent iz Plava, koji se liječio od virusa korona u Opštoj bolnici u Beranama.