Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović posjetio je danas Krizni štab civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije u Mostaru.

Predsjednik Vlade i Kriznog štaba civilne zaštite HNŽ-a Nevenko Herceg prezentovao je preduzete mjere i aktivnosti u borbi protiv pandemije koronavirusa na području cijele županije, uz činjenicu kako je ta županija epidemijski najpogođeniji prostor u FBiH.

Izraženo je zadovoljstvo zbog posljednjih pokazatelja o određenoj stabilizaciji zdravstveno-epidemiološkoga stanja u županiji, te je ocijenjeno kako Vlada i županijski štab CZ stanje drže pod nadzorom.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o nekoliko vitalnih pitanja s viših nivoa vlasti koje se direktno dotiču županija. Zaključili su kako se prvobitnom odlukom o raspodjeli 21 miliona KM s federalnog nivoa na županije i opštine, koja je naknadno izmijenjena, htjelo konačno izvršiti pravedniju i primjereniju raspodjelu javnih prihoda. Što se tiče raspodjele inostrane pomoći koja stiže u BiH, a raspoređuje se s državnog i federalnog nivoa, jasno su poručili kako se strogo mora voditi računa o stanju na terenu, ugroženosti i stvarnim potrebama.

“Nipošto se kod raspodjele te pomoći, u obliku novca ili opreme, ne smije voditi mjerilima brojnosti stanovništva u opštinama, nego prioritetno mjerilom ugroženosti pojedinih područja. Moramo biti svjesni vanrednog stanja u kojem se nalazimo”, poručeno je sa sastanka.

Vlada HNŽ imenovala je koordinacijsko tijelo koje radi na prijedlogu seta kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih mjera za pomoć privredi, koje priprema u saradnji s mjerodavnim institucijama, gradovima, opštinama i udruženjima poslodavaca.

Naglasak je na povećanju podsticaja za poljoprivredu, turizam i ugostiteljstvo, industriju, uz obavezan kriterijum da poslodavac nije otpustio nijednog radnika.

Čović je naglasio kako se u borbi s epidemijom mora raditi na osmišljavanju intenzivnih mjera pomoći privredi. Tokom sljedeće dvije sedmice, kroz parlamentarno djelovanje, donijeće se ključne odluke koje će u dovoljnoj mjeri pomoći i saniranju budžeta i privredi u nadvladavanju problema izazvanih epidemijom.