Predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo i direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pilav izjavila je danas na pres-konferenciji da je u posljednja 24 sata na koronavirus testirano 136 osoba, od kojih je osam pozitivno i to četiri novooboljele i četiri retestirane.

“Broj hospitaliziranih na Klinici Pothrastovi KCUS je 11, na respiratoru nije ni jedan od naših sugrađana, otpuštena je jedna osoba, a nažalost bio je još jedan smrtni ishod u prijepodnevnim satima”, kazala je Pilav.

Naglasila je da je od 30. januara do 14. aprila ukupno testirano 2.305 osoba, od kojih je 118 pozitivno na koronavirus. U istom periodu, dodala je, oporavilo se 19 osoba, dok je šest preminulo.

Glamoč: Karanten na Bjelavama napustilo 60 osoba

Na osnovu naredbe Federalnog ministarstva zdravstva koje je izdalo 60 rješenja o prekidu karantena, 19. aprila ove godine Studentski dom Bjelave napustilo je 15 osoba, a već danas je još 45 osoba otišlo svojim domovima”, potvrdila je komandantica Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo i ministrica komunalne privrede i infrastrukture KS Nihada Glamoč.

Ona je kazala da je jučer također za novih 16 osoba izdata mjera karantene i oni su sa graničnih prijelaza BiH smješteni u dom na Bjelavama.

Glamoč je izvijestila da je Štab civilne zaštite KS jučer na sjednici donio dvije naredbe, a koje se odnose na osobe u karantenu te na dezinfekciju ulica.

“Ministarstvu zdravstva KS je naloženo da putem JU Dom zdravlja i JU Zavoda za javno zdravstvo KS za svaku osobu koja dođe u karanten na Bjelavama u toku 24 sata izvrši testiranje. A potom, nakon 12 i 14 dana da se izvrši i retestiranje”, naglasila je.

Druga naredba se odnosi na Kantonalnu upravu civilne zaštite da za potrebe vanrednog čišćenja ulica, u okviru akcije proljetnog čišćenja, u saradnji sa KJKP „Rad“ nabavi određene količine dezinfekcionih sredstava za pranje ulica.

Glamoč je kazala da je po osnovu izvještaja MUP-a KS jučer šest osoba kršilo mjere samoizolacije, a 33 osoba zabranu kretanja.

Također, kako je zaključila, 19. aprila ove godine u Službi za zapošljavanje prijavilo se 268 osoba, a od početka proglašenja stanja nesreće uzrokovane pandemijom koronavirusa, na birou je prijavljeno 3.598 osoba.