Indija namjerava proizvesti pametnu narukvicu koja će davati informacije o lokaciji zaraženih koronavirusom, tjelesnoj temperaturi i kontaktima. Narukvice bi se na tržištu trebale pojaviti već u maju.

George Kuruvilla, čelnik Broadcast Engineering Consultants India Limited-BECIL, kompanije koja bi trebala proizvesti narukvicu, saopćio je kako će narukvica doprinijeti u praćenju osoba u karantinu, a pomoći će i zdravstvenim radnicima u obavljanju njihovog posla.

Kako je rekao, narukvice bi već u maju mogle biti dostupne na tržištu.

Narukvice će sadržavati informacije o tjelesnoj temperaturi i kretanju ljudi u karantini, a ukoliko zaražena osoba napusti mjesto izolacije koje joj je propisano, nadležni organi će biti obaviješteni o tome. Pored toga, na narukvici će se nalaziti i dugme za poziv u pomoć.

Medicinski radnici putem ove narukvice će moći dobiti informacije da li je osoba ranije bila na mjestima visokog rizika zaraze, odnosno u kontaktu sa zaraženim osobama.

Narukvica će davati informacije o svim mjestima koje je zaražena osoba ranije posjetila, njenu rutu kretanja, kao i da li je boravila u inostranstvu. Pored toga, korisnika će upozoriti ukoliko se nalazi u blizini zaražene osobe.