Na portalu BHRT-a pratite ažurirane informacije u vezi sa pandemijom koronavirusa u našoj zemlji. Najnovije vijesti nalaze se na vrhu članka.

U BiH virusom korona zaraženo je preko 1.400 osoba. Od posljedica izazvanih zarazom preminule su 54 osobe.

ZaraženiUmrliOporavljeni
BiH141454514
FBiH78532197
RS61120306
Brčko Distrikt18211

Zaražena jedna osoba iz Maglaja

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) večeras je od testirana 94 uzorka jedan pozitivan, a riječ je o licu iz Maglaja. Danas su iz Kliničkog centra u Sarajevu otpuštene još dvije osobe koje su bile na liječenju u Klinici Podhrastovi, čime se ukupno u ovoj ustanovi oporavilo 15 lica, javlja “Avaz”.

Rebalansom budžeta ZZO KS osigurano osam miliona KM za kupovinu respiratora

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Odluku o davanju saglasnosti na izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2020. godinu i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o izvršavanju Finansijskog plana Zavoda, čime je osigurano 8.000.000 KM za kupovinu respiratora.

OPŠIRNIJE OVDJE

Ajdinović: Smanjen broj ulazaka u BiH

Smanjen je intenzitet ulaska u Bosnu i Hercegovinu na graničnim prelazima gdje su postavljeni šatorski karantini, kako u FBiH, tako i RS, kao i dijelom u Brčko distriktu, izjavio je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

OPŠIRNIJE OVDJE

Ukinuta zabrana kretanja izvan mjesta prebivališta i u HNK

Glavni štab CZ Hercegovačko – neretvanskog kantona donio je odluku da stavi van snage naredbu o kretanju građana izvan mjesta prebivališta. Iz Štaba su pozvali građane da na isti način, kao i do sada, dosljedno i odgovorno poštuju sve naredbe koje su i dalje na snazi kako bismo povoljno epidemiološko stanje još poboljšali, te tako stvorili preduvjete za dodatno ublažavanje mjera s ciljem zaustavljanja koronavirusa.

OPŠIRNIJE OVDJE

ŽZH: Ukinuta zabrana napuštanja mjesta prebivališta

Danas je na 18. izvanrednoj sjednici Stožera CZ ŽZH donešena Odluka o stavljanju izvan snage “Zapovijedi o zabrani napuštanja mjesta prebivališta u Županiji Zapadnohercegovačkoj” kao rezultat poboljšanja epidemiološke situacije.

OPŠIRNIJE OVDJE

TK deseti dan bez novozaraženih

Na području Tuzlanskog kantona (TK) od 101 testiranog uzorka u posljednja 24 sata nije bilo pozitivnih na virus korona, tako da deseti dan zaredom nema novozaraženih osoba.

Prema izvještaju Kriznog štaba Ministarstva zdravlja Tuzlanskog kantona, na području tog kantona na virus korona pozitivne su 24 osobe, dok se 574 nalaze u kućnoj izolaciji.

Peti dan zaredom nema novooboljelih od koronavirusa u BPK

U posljednjih pet dana na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde nije registrovan nijedan novi slučaj infekcije koronavirusom – potvrdila je danas direktorica kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo dr. Medina Bičo.

Po njenim riječima, povećan je broj oporavljenih od koronavirusa.

Trenutno je 11 osoba pozitivnih na koronavirus, a deset je oporavljeno od COVID-a 19. U izolaciji, pod zdravstvenim nadzorom je 116 osoba, a do sada je testirano ukupno 811 osoba što je najviše u Federaciji BiH u odnosu na broj stanovnika. Na području općina Pale i Foča u FBiH do sada nije registrovan nijedan slučaj oboljelih od koronavirusa – navela je Bičo.

Pilav: Podaci zadovoljavajući, uspjeli smo prekinuti lanac virusa u KS

U posljednja 24 sata u Kantonu Sarajevo na prisustvo novog tipa koronavirusa testirano je 260 osoba, a pozitivno je šest, od čega četiri nova i dva retestirana, rekla je predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS prof. dr. Aida Pilav.

Opširnije OVDJE

HNK: Počinje ublažavanje mjera

U protekla 24 sata na području HNK testirano je 197 osoba, odnosno uzoraka sakupljenih od građana za koje se sumnjalo da imaju koronavirus, rekao je Pero Ćiro Pavlović, glasnogovornik Vlade i Štaba civilne zastite HNK.

Opširnije OVDJE

Do sada u FBiH 784 pozitivnih, 169 oporavljenih, najavljeno postupno ublažavanje mjera

Član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez kazao je kako je u protekla 24 sata u FBiH testirano 779 građana, a 14 je pozitivnih, ukupno do sada 784 osobe su do sada pozitivne, a 11975 testiranja je obavljeno.

Opširnije OVDJE

Cazin: U kućnu izolaciju pušteno 65 građana

Namjanje 65 državljana naše zemlje je pušteno u kućnu samoizolaciju iz izolatorija u Cazinskoj medresi.

Opširnije OVDJE

BIJELJINA: ZARAŽENA MEDICINSKA SESTRA BIĆE SMJEŠTENA U KARANTIN U DOMU UČENIKA

Medicinska sestra zaposlena u Bolnici “Sveti Vračevi” u Bijeljini zaražena je virusom korona i ona će danas biti smještena u karantin pri Domu učenika, a sva lica koja su bila u kontaktu s njom biće testirana.

Iz gradskog Štaba za vanredne situacije podsjećaju da gotovo tri sedmice u Bijeljini nije bilo registrovanih osoba pozitivnih na virus korona, a da je ovo 12. slučaj zaraze u Bijeljini do sada.

Do sada je u Bijeljini na kovid-19 testirano 398 lica, a očekuju se rezultati za 31 uzeti uzorak.

USK: POTVRĐENA ČETIRI NOVA SLUČAJA

U Unsko-sanskom kantonu potvrđena su četiri nova slučaja virusa korona, od 148 uzoraka testiranih u referentnoj laboratoriji u Sarajevu, saopšteno je iz Štaba civilne zaštite ovog kantona.

Ministar zdravstva Unsko-sanskog kantona Nermina Čemalović rekla je da je virus korona potvrđen po jednoj osobi iz Bihaća, Cazina, Velike Kladuše i Sanskog Mosta.

Šeranić: U RS 31 novi slučaj virusa korona

U posljednja 24 sata testirano je 512 osoba. Pozitvno na koronavirus je 31 osoba kazao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Opširnije OVDJE

KCUS: Od posljednjih 376 uzoraka, pet pozitivnih na COVID-19

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu tokom noći je završio testiranje još 376 uzoraka, od čega je pet pozitivnih na COVID-19, prenosi faktor.ba.

Pozitivni su uzorci iz Bihaća, Zenice, Travnika, Sarajeva i Bugojna, potvrdila je jutros Faktoru Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a.

U posljednja 24 sata Klinički centar je testirao ukupno 601 uzorak.

ŽZH: Izmjene određenih pravila nakon vanredne sjednice Stožera CZ

Zavod za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke izvjestio je o jednoj pozitivnoj osobi na korona virus (Covid-19) s područja Širokog Brijega koja je povezana s postojećim klasterom.

Opširnije OVDJE

RS: Pojedine mjere zabrane trebale bi se ukinuti od 27. aprila

Glavni koordinacioni tim Republike Srpske preporučio je Republičkom štabu za vanredne situacije da nakon 27. aprila svojim zaključkom omogući osobama koja su navršila 65 godina i starijima izlazak iz svojih domova svakog radnog dana, u periodu od sedam do deset časova.

Opširnije OVDJE