Evropska fudbalska unina (UEFA) isplatiće prije vremena skoro 70 miliona eura na ime kompenzacije klubovima kako bi im pomogla da se suoče sa uticajem prekida prvenstava zbog pandemije Covid-19.

Administrativni organ evropskog fudbala plaća klubovima čiji su igrači nastupali za nacionalne timove tokom ciklusa kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, koje je trebalo da se održi ove godine. Prvobitno je planirano da se novac klubovima uplati nakon završetka razigravanja.

Utakmice u krugu razigravanja trebalo je da se održe u martu, ali su odgođene zbog širenja virusa korona. Međutim, UEFA je radila na tome da osigura da novac bude uplaćen klubovima.

Iz UEFA-e ističu da će 50 miliona eura biti uplaćeno klubovima koji su dozvoljavali igračima odsustvo radi nastupanja u 39 reprezentacija koje ne učestvuju u fazi razigravanja, dok je 17,7 miliona izdvojeno za klubove čiji su igrači nastupali u grupnoj fazi kvalifikacija, a čijih je 16 reprezentacija obezbijedilo ulazak u razigravanje. Klubovima će biti uplaćeno preostalih 2,7 miliona eura nakon odigravanja utakmica u fazi razigravanja.

Predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin izjavio je da je dužnost administrativnog fudbalskog tijela bila da osigura da novac bude što prije isplaćen klubovima u, kako je rekao, teška vremena kada mnogi klubovi imaju finansijske probleme, naročito kada se radi o protoku novca.

Predsjednik Asocijacije evropskih klubova (ECA) Andrea Anjeli rekao je da je potez UUFA-e bila prijeko potrebna injekcija likvidnosti za finansije klubova i da je to rezultat zajedničkog rada Asocijacije i UEFA-e s ciljem zaštite klubova u vrijeme egzistencijalne prijetnje”.