Savjet ministara Bosne i Hercegovine ni na današnjoj sjednici nije donio odluku o povlačenju kreditnih sredstava u iznosu od 333 miliona evra od Međunarodnog monetarnog fonda. Kantoni su i dalje sporni, a podjela sredstava postala je očigledno političko pitanje. Ekonomisti tvrde – Bosni i Hercegovini su neophodna kreditna sredstva.

Još jedan pokušaj za deblokadu sredstava MMF-a je propao. Novac namijenjen za potrebe zdravstvenog sektora i stabilizaciju ekonomije do daljnjeg će biti na računu Centralne banke BiH, jer su protiv odluke o njegovoj raspodjeli ponovo glasali ministri iz reda bošnjačkog naroda. Stavovi Bošnjaka i Hrvata razlikuju se u dijelu koji se odnosi na to da polovina sredstava od 62 odsto, koliko je pripalo Federaciji, bude raspoređena na 10 kantona. Šta je konkretno sporno i šta se očekuje?

Ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić kaže da su to su pitanja za ministarku Biseru Turković i da ne želi da odgovara.

A ministrica Turković, kao ni ostali koji su glasali protiv nisu htjeli komentarisati ishod sjednice. I ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda danas bez komentara nakon odbijanja njegovog prijedloga za raspodjelu sredstava. No, kako je sinoć rekao, zbog toga što i dalje nema dogovora – MMF je tokom posljednjeg sastanka bh. zvaničnicima uputio jasnu poruku.

“Da su znali da ćemo imati ove unutarnje probleme nikad to ne bi uradili ni uplatili i da bi došli opet na 90. mjesto u prioritetima”, istakao je Bevenda.

Da će zaključak Međunarodnog monetarnog fonda iz ovog slučaja biti da Bosni i Hercegovini više nikada ne da nijedan evro sredstava, a da im pritom ne odredi gdje će biti uložena, smatraju i ekonomisti.

“Ako se poštuje taj dogovor u pismu namjere koje je poslato MMF-u, na onovu koga smo dobili ta sredstva, onda je ovo sve čisto političko nadmudrivanje. Koje nema baš nikakve ni zakonske, ni stručne, ni bilo kakve podloge, osim što je sudar dva ovna na brvnu”, kaže profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Anto Domazet.

“Nama su neophodna određena sredstva da prije svega spasimo što se spasti može, a to je prije svega zapošljavanje i radna mjesta. Onda i aktivnosti i privredne organizacvije, jer bez privrede nema i ostalih dijelova društva. Očigledno je da ako se nešto ne učini, imaćemo problematičnu budućnost. Krediti koji nam se nude ili koje mi tražimo u ovoj fazi su najbolji način”, ističe ekonomski stručnjak Muris Čičić.

Bh. lideri su se se ponovo vratili na početne pozicije i načine djelovanja, te politiku na koju smo navikli, smatra analitičar Adnan Huskić.

“Ja mislim da baš ovaj slučaj najplastičnije pokazuje ne samo da je apsolutno nemoguće funkcionisati na ovaj način, već da ne postoje apsolutno niti situacije koje bi recimo njih dovele do toga da kažu možda ovo nije pravi momenat za ovo, ovo neka sada bude pitanje koje ćemo staviti izvan naših dosadašnjih odnosa”, naglašava Huskić.

Saglasnost oko Prijedloga odluke o prihvatanju sredstava iz zaduženja kod MMF-a, te raspodjeli novca, postignuta je sinoć u Predstavničkom domu federalnog Parlamenta. Usvojena je odluka prema kojoj će Vlada Federacije BiH 50 odsto sredstava upućenih za ovaj entitet proslijediti kantonima. Kriterijumi su broj stanovnika i zaposleni u realnom sektoru.