Na portalu BHRT-a pratite sve informacije vezane za epidemiju koronavirusa u regionu. Najnovije vijesti nalaze se u vrhu članka.

Najteže pogođena epidemijom je Srbija, u kojoj je 8.275 zaraženih. Do sada su umrla 162 lica, a izliječeno je njih 1.182. Hrvatska bilježi 2.039 zaraženih. Broj smrtnih slučajeva u toj zemlji je 59, a do sad se izliječilo 1.166 ljudi.

Hrvatska: Dopremljeno još 76 tona medicinske opreme

U Hrvatsku je stiglo oko 76 tona medicinske opreme iz Šangaja, i to dezinficijensa, naočara, nazuvaka i veća količina zaštitnih maski.

Uz komercijalno nabavljenu robu od kompanija “MEHECO” i “Sinopharm”, na letu je bilo i par stotina hiljada zaštitnih maski koje je Hrvatskoj donirala kompanija “Sinopharm”, istakli su iz Vlade Hrvatske.

Vojvodina s najmanje zaraženih u Srbiji, traži se ukidanje vanrednog stanja

U Vojvodini je u protekla 24 časa zaraza koronavirusom registrovana kod 19 ljudi, saopštili su predstavnici pokrajinske vlade, ističući kako je Vojvodina regija Srbije s najmanje zaraženih.

“Postoji trend smanjenja broja oboljelih u Vojvodini. Ukupno je iz Kliničkog centra Vojvodine do sada otpušteno 150 ljudi, a samo tokom jučerašnjeg dana devet pacijenata je otpušteno iz KCV-a“, izjavio je predsjednik pokrajinske vlade Igor Mirović.

Povoljna epidemiološka situacija u pokrajini bila je povod da Vojvođanska partija (VP), koja je članica opozicijske predizborne koalicije Vojvođanska fronta, zatraži od državnih tijela Srbije ukidanje vanrednog stanja na njenoj teritoriji.

Đukanović: Situacija u Crnoj Gori se smiruje, što prije pokrenuti privredu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je danas da se u Crnoj Gori smiruje situacija kada je riječ o širenju virusa korona i da je to najvažnija informacija.

Nadajmo se da ćemo disciplinovanim odnosom prema sugestijama nadležnih medicinskih ustanova doprinijeti da ovo bude i potpun smiraj krize i stvaranje pretpostavki za normalizaciju privrednog i društvenog života u našoj zemlji”, rekao je Đukanović.

Opširnije pročitajte OVDJE

Srbija: Novih šest preminulih i 233 zaraženih

Od posljednjeg izvještaja u Srbiji je testirano 3614 osoba, od kojih je 233 pozitivno na koronavirus, što znači da je do danas broj registrovanih oboljelih porastao na 8.275 .

Na žalost u posljednja 24 sata preminulo je još još 6 osoba, tri muškog i tri ženskog pola.U Srbiji je na današnji dan ukupno162 preminulih. Od ukupnog broja preminulih 103 muškog, 59 ženskog pola. Procenat smrtnosti 1,96 , rekla je Darija Kisić Tepavčević, zamjenica direktora Instituta “Batut”.

Inače, na respiratoru 85 pacijenata. U Srbiji je izlečeno 1.209 osoba. Od početka pandemije, do sada je testirano 67.917 osoba.

Sjeverna Makedonija:Potvrđeno je 13 novih slučajeva, ukupno 1399 zaraženih

Institut za javno zdravlje Makedonije protekla 24 sata izvršio je 289 ispitivanja i potvrđeno je 13 novih slučajeva covid-19, što čini ukupan broj od 1399 zaraženih.

Preminile su četiri osobe . Do sada su se oporavila 53 bolesnika.

U Hrvatskoj 9 novooboljelih, četiri umrla

U zadnja 24 sata u Hrvatskoj je od Covid-19 oboljelo novih 9 osoba, ze je zsabilježeno ukupno 2039 slučajeva zaraze. Od jučer su preminule 4 osobe . Testiranih je 32817,a u zadnja 24 sata 1195.

Od jučer su preminule 4 osobe, u Koprivnici 37 godiste, u Zagrebu ženska osobe 34 godište i dvije ženske osobe u Splitu. Svi su bolovali od teških bolesti, jedna osoba je bla na respiratoru. Ukupno je 1166 oporavljenih. 51,24 godine je srednja životna dob. Muških ima 46,2 posto ,rekao je Vili Beroš, ministar zdravlja R Hrvatske.

Slovenija: Pad broja zaraženih, popuštaju stroge mjere

U Sloveniji je na dnevnoj bazi zabilježeno šest novih slučajeva zaraze koronavirusom. Time je broj ukupno zaraženih povećan a 1402, a još je jedna osoba umrla, objavila je u ponedjeljak slovenačka vlada.

Testirano je novih 634 osobe, a do sada je napravljeno 49.607 testiranja na koronavirus. Među zaraženima je 621 muškarac i 781 žena. Broj umrlih s jučerašnjim danom povećan je za jedan i ukupno je 83 umrlih.

U svim bolnicama je 80 zaraženih, od toga 22 na intenzivnoj njezi, a u nedjelju nijedan bolesnik nije bio otpušten.

Kisić Tepavčević: Virus slabi, bitna je prevencija

Zamjenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je neophodno da se primene mere prevencije širenja zaraze koronavirusom i da se smanje rizici, bez obzira što se otvaraju neke društvene ustanove.

Kisić Tepavčević je za Radio-televiziju Srbije rekla da virus slabi i da se građani postepeno vraćaju normalnim aktivnostima, ali da je dosta toga na ličnoj odgovornosti i procjeni rizika.

Crna Gora bez novozaraženih koronavirusom

U Crnoj Gori u posljednja 24 sata nije bilo novih slučajeva koronavirusa, dok je u toj zemlji do sada registrovan 321 zaraženi.

Iz Instituta za javno zdravlje kazali su da je u Crnoj Gori trenutno registrovan 161 aktivan slučaj koronavirusa, od čega je 20 zaraženih hospitalizovano. Prema podacima Instituta, od koronavirusa su se do sada oporavile 153 osobe, dok je sedam zaraženih umrlo.

Srbija: Od danas rade frizerski saloni i teretane, stariji mogu u šetnju

U Srbiji od danas počinju ponovo sa radom frizerski i kozmetički saloni, ali i teretane, dok građani stariji od 65 godina mogu u svakodnevnu šetnju.

U okviru ublažavanja mjera uvedenih tokom pandemije koronavirusa, odlučeno je da od danas počnu sa radom kozmetički saloni, kao i fitnes centri.

Od danas, građani stariji od 65 godina mogu da izlaze u šetnju svakog dana u trajanju od sat vremena, dok su prošle nedjelje to mogli tri puta nedjeljno u trajanju od pola sata.

Opširnije pročitajte OVDJE

U Hrvatskoj od danas popuštanje mjera zaštite od koronavirusa

U Hrvatskoj danas odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite popušta dio mjera zaštite od pandemije koronavirusa radi djelomičnog pokretanja gospodarstva.

Od ponedjeljka se omogućuje rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkih centara.

Opširnije pročitajte OVDJE

Na Kosovu 32 nova slučaja zaraze koronavirusom

Od testiranih 297 uzoraka sumnjivih na koronavurus 32 su bila pozitivna, uz još jedan smrtni slučaj.

Iz Nacionalnog instituta javnog zdravlja Kosova navedeno je da su pozitivni slučajevi, slučajevi kontakata i to 23 Peći, četiri iz Kačanika, dva iz Dečana i po jedan iz Prizrena, Suve Reke i Štimlja.