Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH usvojili su večeras Prijedlog rebalansa ovogodišnjeg budžeta FBiH u iznosu od 5,5 milijardi KM.

Usljed posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa u Federaciji BiH će narednog dana od objave u Službenim novinama FBiH na snagu stupiti rebalans ovogodišnjeg budžeta Federacije u iznosu od 5.508.930.679 KM, kao i zakon o njegovom izvršenju. 

Rebalans budžeta je usvojen sa 32 glasa, 14 delegata je bilo protiv, a 4 suzdržana.

Ovo su samo prve mjere za pomoć privredi, rekao je federalni premijer Fadil Novalić, predstavljajući delegatima rebalans budžeta Federacije, uvećan za 11 posto ili nešto više od 554 miliona KM. Novac je namijenjen za Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, takozvani koronazakon.

“Ove promptne mjere koje uključuju subvenciju privredi kroz fond za stabilizaciju privrede kroz donošenje zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, o kojem ćete raspravljati danas predstavljaju samo prvi pasivni paket ekonomskih mjera koji za cilj ima amortiziranje tzv. prvog udara na ekonomiju. Užurbano radimo na dizajniranju drugog, aktivnog paketa ekonomskih mjera koje će biti usmjerene na stimuliranje kako javne tako i privatne potrošnje”, kazao je Novalić u svom obraćanju.

“Osim toga, planirano je 20 miliona za uspostavu garantnog fonda pri Razvojnoj banci FBiH, što bi s preostalih 80 miliona koji su već tamo alocirani, predstavljalo potencijal od 100 miliona KM, koji bi, u razgovoru s bankama, bio multiplicirani kapacitet garancija u iznosu od 500 miliona KM”, pojasnio je Novalić.

Dodatnih 21 milion KM planiran je rebalansom budžeta za zdravstvo, tri miliona za karantene i 18 za sanaciju posljedica pandemije koronavirusa.

Kao pomoć nižim nivoima vlasti, kantonima, planirano je 200 miliona.

Pri kreiranju Prijedloga zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica nastojala su se usaglasiti mišljenja svih stranaka, kao predstavnika građana, istakla je resorna ministrica Jelka Milićević.

“Svi smo imali svoje viđenje i od svega toga trebalo je napraviti nešto što je lako provodivo, ima slijed i održivost i finansijsku mogućnost da se prati”, izjavila je Milićević.

Zbog epidemioloških mjera, mediji su sjednicu pratili online, i uz određene tehničke poteškoće. Specifičan režim rada nije omeo opoziciju da iznese oštre zamjerke na predložena rješenja.

“S ovakvim budžetom i ovakvim koronazakonom, evo ovo se snima, za 3-6 mj vidjećete u kakvoj smo mi buli jer ovi ljudi ne vode ključnu stvar računa – o krajnjoj potrošnji koji je jedini ozbiljan ekonomski parametar koje nam može pomoć da se ovo društvo razvija”, smatra Elmedin Konaković, delegat Kluba Bošnjaka u DN PFBiH (NiP).

“Ja znam da je neobično kad ste u opoziciji da čestitate Vladi ali ja jednostavno to moram da uradim. U proteklih 6 godina ova vlada se toliko trudila i bila principijelna da pokaže da joj nije nimalo stalo do nauke i obrazovanja i s ovim prijedlogom rebalansa budžeta je pokazala da je principijelna u tome”, poručio je Damir Marjanović, delegat Kluba Hrvata u DN PFBiH.

Delegati su izglasali da se na dnevni red uvrsti inicijativa Elmedina Konakovića o formiranju komisije za utvrđivanje činjenica o nabavci respiratora koju je izvršila kompanija koja se bavi uzgojem i prodajom malina.

Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH prekinuta je, a bit će nastavljena u ponedjeljak u 11 sati kada će delegati glasati o zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, nastalih usljed globalne pandemije koronavirusa.