Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a Dragan Čović sastao se u Mostaru s voditeljem Izaslanstva Europske unije u BiH Johannom Sattlerom.

Razgovarali su, između ostaloga, o mogućnostima ubrzanja europskog puta u BiH. Kada je u pitanju pandemija koronavirusa, Sattler je spomenuo financijsku pomoć Europske unije našoj zemlji, a HNŽ-u je uručio i donaciju medicinske opreme za borbu protiv pandemije.

“EU je osigurala preko 70 milijuna eura grantova bespovratnih sredstava za mala i srednja poduzeća. Značajan dio takvih poduzeća posluje i u Hercegovini. Osigurano je i preko 250 milijuna eura makrofinancijske pomoći, koja je namijenjena svim zemljama zapadnog Balkana, uz napomenu da je BiH korisnica najvećeg iznosa tih sredstava”, naveo je Sattler.

Čović i Sattler su razgovarali i o nadolazećim lokalnim izborima. Čović je ponovio da će, ukoliko ne bude preduvjeta za transparentno i zakonito organiziranje izbora, razmatrati o daljim stavovima i rješenjima, posebice za Mostar, gdje izbori nisu održani dvanaest godina.

“Ono što me interesiralo je da vidimo kako zajedno napraviti paralelnu aktivnost izraženu u radu izvršne i zakonodavne vlasti da bi sustav mogao funcionirati, da pokušamo pokrenuti gospodarstvo, jer bojim se da će ožiljci ostati ne budemo li organizirani. Uz svu pomoć prijatelja EU i svijeta teško ćemo se sami organizirati na način kako smo do sad radili s nepovjerenjem i problemima”, izjavio je Čović.