Nakon ublažavanja restriktivnih mjera, na ulicama Sarajeva sve je veći broj migranata. Za vrijeme zabrane kretanja, oni su boravili po napuštenim kućama i zgradama, a sada su ponovno na ulici.

Ispred jednog trgovačkog centra u Sarajevu zatekli smo grupu migranata. Kako bi zaradili marku više, prodaju maramice i odlažu kolica. Pred naše kamere nisu htjeli.

Veliki broj građana požalio se na ponovna okupljanja migranata u sarajevskim naseljima, a iste prijave svakodnevno primaju i u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

“Što se tiče migranata, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo svakodnevno rade i prate kretanje migranata i njihovo smještanje u prihvatne centre koji su dostupni na području Kantona Sarajevo”, kaže Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a Kantona Sarajevo.

Međutim, ne uspijevaju na taj način riješiti nastali problem. Iz sigurnosnih razloga i zbog nedostatka kapaciteta u oba prihvatna centra, ovi migranti ne mogu biti smješteni, što ih ponovno vraća na ulicu.

“Trenutno u Blažuju ima 1,733 korisnika. U Ušivku je kapacitet već preko zacrtanog, tako da ne možemo nikoga primiti. Čuvamo neke ležajeve za familije sa djecom i tu smo već puni”, kaže Dražen Rozić iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

I pojedini migranti prilikom dolaska u prihvatni centar u Blažuju smješteni su u izolaciju, što je dodatno pretrpalo kapacitete. Iz IOM-a kažu kako će ovaj problem bar djelimično biti riješen ove sedmice, kada tim migrantima ističe period izolacije, nakon čega će biti dostupno još 100 kreveta za prijem novih migranata.