Na portalu BHRT-a pratite sve vijesti vezane za epidemiju koronavirusa u zemljama u regionu. Najnovije informacije nalaze se u vrhu članka.

U Srbiji je koronavirusom do sad zaraženo 9.791 osoba. Preminule su 203, a izliječene 1.971 osobe. U Hrvatskoj je zaraženo 2.119 osoba. Umrlih je 85. Do sada se izliječilo njih 1.601.

Ukinuto vanredno stanje u Srbiji

Skupština Srbije ukinula je večeras vanredno stanje, koje je uvedeno prije 53 dana zbog epidemije virusa korona, što znači i ukidanje policijskog časa, jer su stvoreni uslovi za to.

Za je glasalo 155 poslanika, protiv nije bio niko, a uzdržan je bio jedan.

Večeras u 18.00 časova počeo je posljednji policijski čas od uvođenja vanrednog stanja i trajaće do sutra ujutro u 5.00 časova.

OPŠIRNIJE OVDJE

Skupština Srbije o ukidanju vanrednog stanja

Skupština Srbije danas bi trebalo da potvrdi odluku o formalnom prestanku niza mjera uvedenih zbog pandemije Covid-19.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je ta zemlja ispunila uslove Svjetske zdravstvene organizacije za ukidanje vanrednog stanja, proglašenog 15. marta zbog pandemije koronavirusa.

Srbija: Preminule još tri osobe, ukupno 9.791 oboljelih

U Srbiji su od posljedica zaraze koronavirusom preminule još tri osobe u prethodna 24 sata. Oboljelo je još 114 osoba, čime je ukupan broj zaraženih do danas porastao na 9.791. Testirano je 6.196 osoba, a na koronavirus pozitivno je 114 osoba.

Hospitalizovano je 1.750 pacijenata, a na respiratoru je 48 pacijenata. Izliječene su 1.971 osobe.

Hrvatska: Sedam novih slučajeva koronavirusa i dvoje preminulih

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata registrovano sedam novooboljelih čime je ukupan broj zaraženih koronavirusom 2.119 slučajeva, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite. U Koprivnici su umrle dvije osobe iz doma za starije. Do sada su testirane 41.053 osobe, od toga u zadnja 24 sata njih 1080. Na bolničkom liječenju je 206 osoba, od kojih je na respiratoru 14 bolesnika. Ukupan broj izliječenih je 1.601. 

Crna Gora: Prijave protiv 14 osoba zbog privatnih zabava

Crnogorska policija je podnijela krivične prijave protiv 14 osoba zbog organizovanja privatnih zabava i pored mjera prevencije koronavorusa. Među njima su četiri maljoljetna lica koja su počinila krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. Krivične prijave podnijete su protiv 87 osoba zbog kršenja mjere zabrane okupljanja u objektima stanovanja licima koja nisu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.

Sjeverna Makedonija: Dva nova smrtna slučaja, još 13 zaraženih i 44 izliječenih

U Sjevernoj Makedoniji su preminula još dva pacijenta sa koronavirusom i broj umrlih od te bolesti se popeo na 88 osoba. U prethodna 24 sata urađena su 292 testa i potveđeno je 13 novih slučajeva bolesti COVID-19, pa ukupan broj dijagnostikovanih od početka epidemije iznosi 1.539 ljudi. Registrovano je još 44 pacijenta koji su ozdravili, pa broj izliječanih sada iznosi ukupno 1.057, dok je broj “aktivnih slučajeva” u Sjevernoj Makedoniji je 394.

U Sloveniji tri nova slučaja zaraze

U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđena tri nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrla je još jedna osoba oboljela od Covida-19, objavila je slovenska vlada, dok prvi nalazi serološkog ispitivanja pokazuju da je samo 3,1 posto stanovništva bilo zaraženo.

Potvrđeno je 1.448 slučajeva infekcije, a od početka epidemije umrlo je ukupno 99 ljudi.

U bolnicama je trenutno 53 oboljelih, od čega njih 14 na odjelima intenzivne njege, a u zadnja 24 sata otpušteno je još dvoje oporavljenih od infekcije, čime se ukupan broj do sada oporavljenih i otpuštenih povećao na 247.

Na sjeveru Kosova još jedna zaražena osoba, izliječeno još dvoje

U opštini Leposavić u posljednja 24 sata registrovan je jedan zaraženi koronavirusom, tako da je ukupan broj oboljelih u četiri opštine na sjeveru Kosova 110. Od juče su registrovana kao izlijeečena: po jedno u Zubinom Potoku i u Kosovskoj Mitrovici, a ukupan broj izliječenih je 74.

Od početka epidemije na sjeveru Kosova je umrlo devet lica: u Leposaviću četiri, u Kosovskoj Mitrovici tri i u Zubinom Potoku i Zvečanu po jedan oboljeli.

Crna Gora: Izliječena 261 osoba, nema novozaraženih

Institut za javno zdravlje Crne Gore analizirao je 112 uzoraka među kojima nije bilo novih slučajeva infekcije virusom korona.Od posljedica zaraze koronavirusom u Crnoj Gori oporavilo se 261 ljudi.

U Crnoj Gori je trenutno oboljelo 55 osoba, i to: u Podgorici 29, Ulcinju 10, Baru šest, Gusinju i Plavu po tri, te u Tuzima, Nikšiću, Bijelom Polju i Herceg Novom po jedna osoba.

Od početka epidemije u Crnoj Gori je od Covida-19 umrlo osam osoba.

Crna Gora donijela smjernice za sport: Od 1. juna takmičenja bez publike

Odlukom Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti od danas je počelo popuštanje mjera u sportu, koje će u prvoj fazi podrazumijevati individualne treninge da bi od 1. juna počela sportska takmičenja bez publike. Institut za javno zdravlje Crnoj Gori najavio je da će sportske aktivnosti u toj zemlji ponovo biti ograničene u slučaju otkrivanja novih žarišta koronavirusa.

Posljednji podaci za Sjevernu Makedoniju, Sloveniju, Kosovo i Crnu Goru

U Sjevernoj Makedoniji broj žrtava od koronavirusaje dostigao 86, dok je ukupno izliječenih 1.013. Broj dijagnostikovanih od početka epidemije je 1.526.

U Sloveniji je broj umrlih dostigao 98. Do sada je u ovoj zemlji virusom korona zaraženo 1.445 osoba, a izliječilo se njih 244.

Na Kosovu je koronavirusom zaraženo do sad 855 osoba. Broj smrtnih slučajeva je 26, a izliječilo se do sada njih 490.

U Crnoj Gori je od početka epidemije ukupno zaraženo 324 lica, oporavila su se 253 bolesnika, a osam je umrlo.