Islamska zajednica u BiH 7. maja obilježava Dan džamija, u znak sjećanja na dan kada je u Banjaluci 1993. godine minirana džamija Ferhadija, jedna od najznačajnijih u BiH.

Banjalučka Ferhadija, monumentalna zadužbina plemenitog Ferhat-paše Sokolovića, bila je jedna od 16 džamija srušenih u Banjaluci.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 7. maj je proglašen Danom džamija, kada se simbolično obilježava rušenje Ferhadije u Banjaluci, ali i ostalih 613 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih objekata u vlasništvu Islamske zajednice.

Prema evidenciji Rijaseta IZ, na području BiH ukupno ima 2.822 objekata: 1.912 džamija, od kojih je 789 obnovljeno, 83 još nije obnovljeno, 140 objekata iz mesdžida pretvoreno je u džamije i 554 novosagrađenih džamijskih objekata.

Ukupan broj mesdžida je 910, obnovljenih 386, neobnovljenih 74 i 287 novoizgrađenih mesdžida.

“Sedmi maj je i sjećanje na tragično stradanje rahmetli Murata Badića koji je ubijen 7. maja 2001. godine u Banjaluci na dan polaganja kamena temeljca za ponovnu izgradnju Ferhadije. Tada je oko 4.000 srpskih nacionalista kamenovalo i tuklo oko 300 Bošnjaka koji su prisustvovali svečanosti povodom postavljanja kamena temeljca. Mnogo Bošnjaka je primljeno u banjalučku bolnicu, a Cazinjanin Murat Badić je podlegao od zadobijenih povreda“, ističu iz Islamske zajednice u BiH.

Tim povodom danas će u Ferhadiji, s početkom u 12 sati, biti proučen Kelime-i-tevhid u znak sjećanja na vakife i graditelje džamija, te dova pred dušu rahmetli Murata Badića.

Program svečanog otvorenja obnovljene Ferhadije održan je također 7. maja 2016. godine, čime se ističe i simbolizira bolji i novi početak.

Institucije Islamske zajednice će Dan džamija obilježiti prikladnim aktivnostima i programima, a u skladu sa važećim mjerama nadležnih organa i instrukcijama Islamske zajednice. Obilježavanja Dana džamija počelo je 1. maja, jedinstvenom hutbom koja je pročitana u svim džamijama u BiH.