Na portalu BHRT-a pratite sve vijesti vezane za epidemiju koronavirusa u zemljama u regionu. Najnovije informacije nalaze se u vrhu članka.

U Srbiji je koronavirusom dosad zaraženo 9.848 osoba. Preminulo je 206 osoba, a oporavilo se 2.160. U Hrvatskoj je zaraženo 2.125 osoba. Umrlih je 86. Do sada se oporavilo njih 1.641.

Srbija će uskoro imati svoje testove na antitjela koronavirusa

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je kako očekuje da krajem maja ili početkom juna Srbija ima prve svoje testove na antitijela koronavirusa, kao i da se radi na formiranju genetičke biobanke.

Prema njenim riječima, testove će proizvoditi Institut za primjenu nuklearne energije sa Institutom za molekularnu genetiku.

Više od 3% Slovenaca bilo u kontaktu sa koronavirusom

Dva do četiri odsto Slovenaca već je bilo u kontaktu sa virusom korona i imaju antitijela, odnosno potencijalni imunitet, pokazuju rezultati seroloških testiranja.

Slovenci su objavili preliminarne rezultate serološkog testiranja na nacionalnom reprezentativnom uzorku, a testiranje uzoraka krvi ispitanika pokazuje da je njih 3,1 odsto već bilo u dodiru sa koronavirusom.

Hrvatska: Od ponedjeljka rade škole i vrtići

Vlada Hrvatske donijela je odluku o početku normalizacije nastave od ponedjeljka, 11. maja, kada će sa radom početi i predškolske ustanove.

Predviđeno je izvođenje nastave u osnovnim i srednjim školama, kao i na fakultetima i obavljanje redovnog rada ustanova predškolskog obrazovanja. Odluka predviđa da dio učenika i studenata u nastavni proces bude uključen kroz nastavu na daljinu.

Sjeverna Makedonija: Još jedna žrtva koronavirusa, skok broja zaraženih

U Sjevernoj Makedoniji preminuo je još jedan pacijent sa koronavirusom i broj umrlih od te bolesti se popeo na 89, izjavio je danas ministar zdravlja Venko Filipče. On je rekao da su u prethodna 24 sata obavljena 332 testiranja i da su potvrđena 33 nova slučaja, tako da broj dijagnostikovanih od početka epidemije iznosi ukupno 1.572.

“Danas imamo skok novodijagnostikovanih pacijenata i pratićemo to narednih dana da vidimo da li je slučajnost, neka varijacija ili će biti trend. To su rezultati od samo jednog dana i iz njih ne možemo ništa da zaključimo”, rekao je ministar zdravlja Sjeverne Makedonije.

Srbija: Još 3 osobe preminule od koronavirusa, novozaraženih 57

U Srbiji su još tri osobe preminule od posljedica koronavirusa u posljednja 24 sata, a oboljelo je još 57 osoba, čime je broj zaraženih porastao na 9.848. U posljednja 24 sata od 5.521 testiranih, virus je potvrđen kod još njih 57. Na respiratorima je 46 pacijenata, a do sada je izliječeno 2.160 osoba. Ukupno je preminulo 206 osoba.

Hrvatska: Šest novih slučajeva zaraze, ukupno 2.125 i jedan smrtni slučaj

U proteklih 24 sata novih je šest slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, a preminula je još jedna osoba, saopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Do sada su testirane 41.930 osobe, od toga u zadnja 24 sata njih 877. Na bolničkom liječenju je 195 soba a na respiratoru je 13 bolesnika.

Novih je 40 bolesnika ozdravilo od zaraze koronavirusom, ukupno 1.641 ozdravljenih. U samoizolaciji se nalazi 18.081 osoba. Grba Bujević saopćila je da je od sinoć u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu preminula jedna osoba, pa je ukupan broj preminulih od koronavirusa 86.

U Sloveniji jedan novi slučaj zaraze virusom COVID-19

U Sloveniji je u protekla 24 sata potvrđen samo jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, objavila je slovenska vlada, koja za idući tjedan najavljuje ponovno otvaranje putničkog prometa, željezničkog i autobusnog. Ukupan broj potvrđenih zaraza u Sloveniji tako se popeo na 1.449, a umrla je još jedna osoba zaražena Covidom-19, pa je sada broj preminulih 100.

Hospitalizirana su 52 bolesnika, a na intenzivnim odjelima je 13 teže oboljelih. Provedeno je 1.055 novih testova, a do sada je u Sloveniji ukupno provedeno skoro 60 tisuća testiranja briseva na prisutnost koronavirusa.

Kosovo: Broj smrtnih slučajeva od koronavirusa povećan na 27 osoba

Na Infektivnoj klinici u Prištini preminuo je još jedan pacijent koji je obolio od virusa COVID-19, čime se broj smrtnih slučajeva na Kosovu povećao na 27.Potvrđena je zaraza koronavirusom kod još četiri osobe, dok su se 43 osobe izliječene.

U posljednja 24 sata testirano je 324 uzoraka.Pozitivni slučajevi su dva iz Prizrena i po jedan iz Orahovca i Leposavića.

Na Infektivnoj klinici na Kosovu se trenutno liječi 12 pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojih je 9 u stabilnom stanju, 2 su na tretmanu kiseonikom, dok je jedan pacijent, koji je na dijalizi bubrega, u teškom stanju na intenzivnoj njezi. Sa klinike će danas biti otpušteno pet izliječenih pacijenata, a ukupan broj izliječenih iznosi 533.

Crna Gora: Nema novih slučajeva zaraze Covidom-19

U proteklla 24 sata u Crnoj Gori je analizirano 130 uzoraka, među kojima nije bilo novih slučajeva infekcije virusom korona, saopštio je Institut za javno zdravlje.Ukupan broj inficiranih od početka epidemije Covida-19 je 324.Oporavilo se 265 osoba, a trenutno je 51 oboljeli. Do sada je od virusa korona preminulo osam osoba.

U Podgorici je oboljelo 28, Ulcinju deset, Baru pet, Gusinju tri, Plavu dva, a u Nikšiću, Bijelom Polju i Herceg Novom po jedna osoba.

Srbija: Istekao posljednji policijski sat, od danas dozvoljeno kretanje

U Srbiji je u pet sati ujutru istekao posljednji policijski sat, što znači da od danas više nema zabrane kretanja uvedene tokom vanrednog stanja koje je bilo na snazi od 15. marta zbog koronavirusa, ali i dalje treba da se poštuje socijalna distanca, kao i mjera zabrane javnih okupljanja. Nakon što su poslanici Skupštine Srbije sinoć izglasali Odluku o ukidanju vanrednog stanja, ona je stupila na snagu nakon objave u Službenom glasniku.

Ukidanjem vanrednog stanja, prestala je i zabrana kretanja za starije od 65 godina, ali za njih i dalje važi preporuka da se suzdržavaju socijalnih kontakata i upotreba gradskog prijevoza.

Ukinuto vanredno stanje u Srbiji

Skupština Srbije ukinula je sinoć vanredno stanje, koje je uvedeno prije 53 dana zbog epidemije virusa korona, što znači i ukidanje policijskog časa, jer su stvoreni uslovi za to.

Za je glasalo 155 poslanika, protiv nije bio niko, a uzdržan je bio jedan.

OPŠIRNIJE OVDJE

Hrvatska: Sedam novih slučajeva koronavirusa i dvoje preminulih

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata registrovano sedam novooboljelih čime je ukupan broj zaraženih koronavirusom 2.119 slučajeva, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite. U Koprivnici su umrle dvije osobe iz doma za starije. Do sada su testirane 41.053 osobe, od toga u zadnja 24 sata njih 1080. Na bolničkom liječenju je 206 osoba, od kojih je na respiratoru 14 bolesnika. Ukupan broj izliječenih je 1.601. 

Srbija: Preminule još tri osobe, ukupno 9.791 oboljelih

U Srbiji su od posljedica zaraze koronavirusom preminule još tri osobe u prethodna 24 sata. Oboljelo je još 114 osoba, čime je ukupan broj zaraženih do danas porastao na 9.791. Testirano je 6.196 osoba, a na koronavirus pozitivno je 114 osoba.

Hospitalizovano je 1.750 pacijenata, a na respiratoru je 48 pacijenata. Izliječene su 1.971 osobe.

Sjeverna Makedonija: Dva nova smrtna slučaja, još 13 zaraženih i 44 izliječenih

U Sjevernoj Makedoniji su preminula još dva pacijenta sa koronavirusom i broj umrlih od te bolesti se popeo na 88 osoba. U prethodna 24 sata urađena su 292 testa i potvrđeno je 13 novih slučajeva bolesti COVID-19, pa ukupan broj dijagnostikovanih od početka epidemije iznosi 1.539 ljudi. Registrovano je još 44 pacijenta koji su ozdravili, pa broj izliječenih sada iznosi ukupno 1.057, dok je broj “aktivnih slučajeva” u Sjevernoj Makedoniji 394.

U Sloveniji tri nova slučaja zaraze

U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđena tri nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrla je još jedna osoba oboljela od Covida-19, objavila je slovenska vlada, dok prvi nalazi serološkog ispitivanja pokazuju da je samo 3,1 posto stanovništva bilo zaraženo.

Potvrđeno je 1.448 slučajeva infekcije, a od početka epidemije umrlo je ukupno 99 ljudi.

Crna Gora: Izliječena 261 osoba, nema novozaraženih

Institut za javno zdravlje Crne Gore analizirao je 112 uzoraka među kojima nije bilo novih slučajeva infekcije virusom korona. Od posljedica zaraze koronavirusom u Crnoj Gori oporavilo se 261 ljudi.

Od početka epidemije u Crnoj Gori je od Covida-19 umrlo osam osoba.