Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović danas je, putem video-konferencije, održao sastanak s ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

Okupljeni sugovornici izrazili su zadovoljstvo uspjehom Zagrebačkog sastanka, koji je 6. svibnja okupio države članice Europske unije (EU) i zemlje Jugoistočne Europe. Održani samit, 20 godina nakon prvog samita u Zagrebu, ponovno je istaknuo jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja EU – pitanje europske perspektive regije i proširenja EU, rečeno je tijekom video – sastanka.

Pozdravljena je poruka predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića o važnosti ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u praksi temeljem Ustava BiH, kao i o europskom putu i reformskim naporima BiH.

Predsjedatelj Doma naroda PSBiH istaknuo je da je Bosna i Hercegovina na održanom samitu dobila posebnu vidljivost i visoko mjesto na dnevnom redu usljed zalaganja hrvatskih predstavnika za njezin europski put i temeljne odrednice BiH, odnosno jednakopravnost i legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda.

Ministar Grlić Radman osvrnuo se na ovotjednu video-konferenciju Ujedinjenih naroda o 57. izvješću visokog predstavnika o provedbi mirovnog sporazuma za BiH, na kojoj je Hrvatska pozvala na promjenu Izbornog zakona, istaknula potporu europskom putu BiH, te naglasila važnost legitimne zastupljenosti Hrvata u institucijama BiH. 

Sugovornici su razmijenili i mišljenja o poduzetim mjerama i aktivnostima u borbi protiv pandemije korona virusa, s naglaskom na humanitarnu pomoć koju je Hrvatska prošli tjedan uputila Bosni i Hercegovini.

Sastanku su prisustvovali i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, te državna tajnica za političke poslove u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Zdravka Bušić.