Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović oglasio se povodom održavanja mise koje će se 16. maja održati u Sarajevu.

Komentirajući stavove koji su se pojavili o predstojećoj misi u Sarajevu, Čović je istaknuo kako pojedinci u BiH ponovno i namjerno otvaraju rane iz prošlosti kako bi pažnju skrenuli s drugih aktuelnih tema u bh. društvu, istodobno osvjetljujući namjeru da se nekim žiteljima zabrani slobodno i javno ispovijedati vjeru.

”Zadiranje kakvom svjedočimo je narušavanje vjerske slobode i prava naroda na vjerske obrede. Civiliziran čin poklanjanja palim žrtvama i molitve za njih narušen je povezivanjem s nečim što ova misa nije. Bez obzira koliko to netko takvim želio prikazati, u misi nema mjesta za mržnju i ekstremizam, to nikada neće biti njezina komponenta.”

Ističući zabrinutost o, kako on ističe, javnom pozivu na linč, posebno kardinalu Vinka Puljića te cijelog hrvatskog naroda zbog održavanja mise za nevine žrtve zločina, istaknuo je da se opetovanim klevetama ugrožava i opstanak međusobnog povjerenja, koji je ključan za ostvarenje bilo kakvog napretka u BiH, kazao je Čović

”Osuđujem sve zločine, bilo tko da ih je počinio i u bilo kojem vremenu. Nužno je sagledati sve povijesne činjenice i dopustiti da svaka nevina žrtva ima prvo na pijetet. Činjenica je da je Bosna i Hercegovina multinacionalna država koja u sebi mora pronaći dovoljno snage i tolerancije za različitosti koje je čine time što jeste. Sviđalo se to nekome ili ne, Sarajevo pripada svima nama koji živimo u Bosni i Hercegovini.” 

Predsjedavajući Doma naroda PS BiH je naglasio kako se odnosi među narodima i religijama moraju graditi kroz uzajamno uvažavanje i poštivanje različitosti. 

”Duboko sam uvjeren da smo svi spremni zajedno jačati međusobno povjerenje. U tome duhu moramo njegovati i zagovarati dijalog i mir u ukupnim odnosima u BiH. Europski put naš je cilj, a sloboda jedna od temeljnih europskih vrijednosti. Kao društvo se ne smijemo oglušiti na namjerno narušavanje slobode.” – zaključio je predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović.”

Podsjetimo,  istog dana kada je planiran taj događaj, 16.maja, na Trgu Bosne i Hercegovine, sa početkom u 12 sati, biće održan mirni skup koji organizuju građani i SABNOR, a kojim se želi odati počast žrtvama zločinačkog ustaškog terora u Sarajevu 1941-1945. godine.

Najavu ovog događaja osudili su mnogi domaći i strani zvaničnici uključujući: predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, te članovi Predsjedništva Milorad Dodik i Željko Komšić, Ambasada SAD-a u BiH, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, zvaničnici Jevrejske zajednice BiH i drugi.