Danas je Međunarodni dan porodice. Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Međunarodni dan porodice se obilježava širom svijeta od 1994. godine.

Međunarodni dan porodice počeo se obilježavati kako bi se naglasila važnost porodice kao osnovnog elementa svakog društva, da se podstakne djelovanje društva u korist porodice, donošenje odluka koje će osigurati bolji standard i kvalitet života porodica, kao i uvažavanje porodičnog načina života, tradicija i običaja.

Na taj dan, širom svijeta organizuju se aktivnosti na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou čiji je cilj ukazivanje na značajna pitanja za porodicu kao i socijalne, ekonomske i demografske procese koji se tiču porodice.

Najugroženije porodice u BiH dobile pakete pomoći

Ova osnovna ćelija društva posebno je pogođena pandemijom koronavirusa. Hiljade roditelja i staratelja preko noći je ostalo bez poslova i bilo kakvih prihoda, škole i različiti servisi podrške zatvoreni su ili rade u ograničenim kapacitetima, a situacija je posebno teška u porodicama koje su već živjele u siromaštvu i na marginama društva.

Kako bi osigurali da ove porodice imaju osnovna sredstva za život, na područjima Banjaluke, Bihaća, Bijeljine, Brčkog, Mostara i Sarajeva, organizacija “Save the children” osigurala je blizu 2.350 paketa prehrambenih i higijenskih proizvoda, te proizvoda za bebe za 1.100 porodica. Nabavku paketa omogućio je Start Network donacijama britanskog Odjela za međunarodni razvoj (DFID) i Fondacije IKEA.

Prilikom distribucije paketa na području Sarajeva, predstavnicima “Save the children-a” pridružio se i britanski ambasador u BiH Met Fild, koji je istakao da britanska ambasada u Sarajevu od samog početka radi na prilagođavanju svog odgovora i preusmjeravanju podrške i rada projekata kako bi na najbolji način odgovorila na novonastale okolnosti.

Distribucija pomoći na terenu je sprovedena u saradnji sa Udruženjem Nova Generacija Banjaluka, Udruženjem Lan Bihać, Udruženjem “Otaharin” Bijeljina, Udruženjem “Vermont” Brčko, Udrugom “Altruist” Mostar i centrima za socijalni rad Banjaluka, Bihać i Sarajevo.

I u narednom periodu “Save the Children” ostaje posvećen osiguravanju pomoći za najugroženiju i izolovanu djecu i porodice, istakli su iz ove organizacije.