Obilne kiše i vjetrovi pogodili su istočnu Indiju i Bangladeš, samo nekoliko časova prije udara super ciklona Amphan.

Indijska meteorološka služba saopštila je će Amphan, ciklon koji se približava iz Bengalskog zaliva, stići do kopna “između popodneva i večeri”, prenosi Bi-Bi-Si.

Pandemija korona virusa otežava situaciju u obje zemlje.

Indija i Bangladeš su škole i druge zgrade pretvorili u privremena skloništa, ali sada im je potrebno znatno više prostorija zbog socijalne distance koju moraju da poštuju.

Ministar za upravljanje katastrofama u Bangladešu Enamur Rahman rekao je za Bi-Bi-Si da je planirana evakuacija oko dva miliona ljudi.

Pripremljena su i dodatna skloništa kako bi bilo omogućeno socijalno distanciranje, a dijele se i maske.

Policija indijske države Zapadni Bengal, jedne od najugroženijih zbog udara ciklona, navodi za Bi-Bi-Si da ljudi nisu bili voljni da idu u skloništa jer se plaše da se ne zaraze.

Dodatan problem Indiji predstavlja nedostatak prostora jer je većina velikih sala pretvorena u karantin za oboljele od kovid-19.

Više od 20 timova za pomoć je već raspoređeno na terenu, a još nekoliko je u pripravnosti, saopštili su indijski zvaničnici.

Ciklon nosi vjetar jačine od 220 do 230 kilometara na sat, a pretpostavlja se da će oslabiti prije nego što dođe do kopna.

Amphan je jedna od najvećih oluja u posljednjih 10 godina, a očekuje se da će obalu pogoditi praćen vjetrom jačine i do 185 kilometara na čas, što je ekvivalent uraganu pete kategorije.

Međutim, najveću opasnost, navode tamošnji meteorolozi, predstavlja porast nivoa vode usljed oluje, koji može dostići i do pet metara.

To je drugi super ciklon registrovan u tom Bengalskom zalivu. Prije njega indijsku državu Odiša 1999. godine pogodio je ciklon kada je poginulo gotovo 10.000 ljudi.

Očekuje se da će ciklon oslabiti do sutra.