Lideri SNSD-a i HDZ-a BiH, Milorad Dodik i Dragan Čović još jednom su potvrdili odličnu saradnju na svim nivoima Bosne i Hercegovine. Zauzet je zajednički stav o nelegalnosti izbora članova CIK-a, a pozvan je i guverner centralne banke BiH da odblokira i raspodjeli sredstva od MMF-a. Dodik je kazao da će ako bude potrebno donijeti i uredbu kojom zakoni sa državnog nivou neće važiti u RS.

Konferencija za novinare Milorada Dodika

Pratite konferenciju za novinare Milorada Dodika#RTRS #RTRSvijesti

Gepostet von RTRS vijesti am Mittwoch, 20. Mai 2020

Prije svega govoreno je o pitanju sredstava od MMF-a.

Sve procedure poznate do sada sa MMF-om su ispoštovane i nema potrebe u zastoju podjele novca. Sve je urađeno kako je navedeno u Pismu namjere koje su potpisali svi nivoi vlasti. BiH gubi kredibilitet. Pare smo tražili hitno a sada one stoje. Iz EU prate sredstva od MMF-a i vidi se da nešto nije uredu, a i od njih povlačimo sredstava.

Guverner ima sve papire da raspodjeli novac i pozivamo ga javno da to uradi, kazao je Dodik.

Razgovarano je i o Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Postoje sredstva za održavanja izbora, ali je problem nezakonito izabrana komisija. Nije poštovan konkurs. Nije poštovana situacija da se biraju ljudi koji nisu politički aktivni. Trenutni članovi CIK-a ne mogu da odu sa pozicije dok se ne implementiraju posljednji izbori, a to nije urađeno u FBIH.

Pravi se političko motivisana Izborna koisija koja će biti okrenuta samo jednoj političkoj strani, kazao je čelnik SNSD-a.

Nadam se da će sud poništiti izbor članova CIK-a. Sredstva mogu biti odobrena, ali je problem izbor članova CIK-a.

U Okviru Vijeća ministara postoji dobra saradnja. Upoznao sam Čovića da sam ranije imao sastanak sa Bakirom Izetbegovićem, i da smo razgovarali o mogućem radu Vijeća ministara i Parlamentarne Skupštine, kazao je Dodik.

Smatramo da je neophodno imenovanje za one funkcije i mjesta (RAK, SIPA) kako je to predviđeno zakonom. Imamo šest mjesta za koje je završena procedura i to stoji. Završena je procedura i konkursi. Dogovorio sam sa Bakirom deblokadu tih pozicija. Razgovarao sam danas sa Čovićem i ta odluka postoji.

Ostaje podjela vezana za glavne funkcije kako je sporazumom predviđeno ranije do novog sporazuma, rekao je Dodik. Vijeće ministara će u tom pogledu i u skladu sa tim nastaviti imenovati ljude na te funkcije.

Složili smo se da je neophodno da BiH otvori granice kao su to urajdili i u regionu bez kašnjenja, kazali su Dodik i Čović.

Srbija će to uraditi od sutra za sve, za sve bez nalaza na koronavirus, samoizolacija. Imajući u vidi ekonomske i turističke potreba neophodno je granice otvoriti. Uputićemo za sutra Vijeću ministara BiH da se donese odluka o otvaranju granica za sve bez kontrola vezanih za pandemiju.

Dodik je najavio i sastnak Čovića i Izetbegovića. Naglasio je posebno temu ulaska 3000 Pakistanaca za koje je kazao Dodik da im je ambasador BiH u Pakistanu izdavao vize nelegalno.

Nedavno smo na Predsjedništvu BiH razgovarali o ilegalnom ulasku migrnanata. Radončić je obavijestio o 3000 osoba iz Pakistana sa lažnim vizama. Neophodno je, i teška je činjenica da tako neko zloupotrebljava tu poziciju. Treba napraviti istragu i javnost obavijestiti o tome. U RS se neće otvarati kampovi, nikakav poziv na solidarnost neće biti. Mi nećemo biti dio prevare gdje ambasador BiH ubacuje migrante i pravi lažne vize.

Dodik je optužio SDS i PDP kako se priklanjaju SDA i kazao je ta će to biti veoma teško da funkcioniše.

Sve će to biti na teret Bosne i Hercegovine. Ona BiH koje je podijeljena kulturološki, podijeljena vremenom, etnički je podijeljena, umjesto da pokušaamo politički nešto da izgradimo. Evo ova dvoličnost SDA je to, oni će napraviti koaliciju i sa crnim đavolom. Republika Srpska se neće dati. Loše kalkulišu. Veoma loše. Veoma je blizu to, da ako se nastavi tako RS će donijeti propis u kome zakoni sa nivoa BiH neće važiti za prostor RS. Nek se igraju. Dovešće nas u poziciju da moramo to uraditi i uradićemo. Neće im pomoći ni strani mentori.

Optužio je i predstavnike međunarodne zajednice da zataškavaju realno stanje u BiH.