Najmanje 88 osoba su poginue u udaru ciklona koji je prošao kroz gusto naseljena priobalna područja Indije i Bangladeša. Ciklon je nosio krovove i stvarao valove koji su uništili nasipe i mostove, čitava sela ostala su bez pitke vode, električne energije i komunikacija.

Ciklon “Amphan“ ostavio je tragove uništenja u Kalkuti, Hooghlyju, te Sjeverna i Južna 24 Pargana.
Mamata Banerjee, premijerka Zapadnog Bengala saopćila je kako su smrtno stradale 72 osobe.

U naletu ciklona uništena su i naselja na obalama u susjednom Bangladešu gdje je poginulo 16 osoba, a prekinuto je snabdijevanje električnom energijom u nekoliko distrikta.

”Trenutno imamo 16 smrtnih slučajeva u devet priobalnih distrikta dok je najmanje šest osoba povrijeđeno”, rekla je dr. Ayesha Akhter, pomoćnica direktora Direktorica za zdravstvo.

Upozorila je da bi brojke mogle rasti.

Većina smrtnih slučajeva uslijedila je zbog rušenja zidova, utapanja i pada drveća u obje države.

“Nikada nismo vidjeli ili čuli bilo šta slično. Prozori su zveckali, kuća se tresla, vani su se drveća zapalila, a mnoga su se srušila. Mislili smo da ćemo umrijeti”, rekao je Javed Khan, taksista iz Kolkute.

Ciklon “Amphan”, ekvivalent uraganu kategorije tri, stvorio je jake vjetrove brzine do 170 kilometara na sat, s maksimalnim naletima od 190 kilometara na sat, kada je pogodio obalu.

Iako je izgubio snagu dok se kretao prema Bangladešu, gusto naseljena područja Južnog Bengala stradala su zbog olujnih udara koji su morsku vodu nanijeli do 25 kilometara u unutrašnjost, poplavivši gradove, među kojima i Kalkutu.

Mamata Banerje, premijerka Zapadnog Bengala rekla je da je štetu teško procijeniti. Dodala je da su ostrva odsječena od kopna, uključujući i zajednice koje žive duž Sunderbana, jedne od najvećih šuma mangrova na svijetu. Šume rasipaju energiju oluje i apsorbuju dio udara, pojasnili su meteorolozi.

U Kalkuti, glavnom gradu indijske države Zapadni Bengal mnoge stoljetne zgrade teško su oštećene, istakla je Banerjee i dodala:

“Suočeni smo sa tri krize: koronavirusom, hiljadama migranata koji se vraćaju kući, a sada i ciklonom”

U Bangladešu je najmanje milion ljudi bilo bez električne energije, saopštilo je Ministarstvo energetike te zemlje. Stotine sela u priobalnom području bilo je potopljeno plimnim naletom. Probijeno je desetak nasipa za zaštitu od poplava.