U protekla 24 sata u FBiH testirano je 837 uzoraka ,od kojih je jedan pozitivan. Novi slučaj je u Zeničko-dobojskom kantonu, tačnije u Tešnju, izvjestio je stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva Zlatan Peršić.

“Dobar podatak da smo nakon dugo vremena došli da imamo uspod 100 aktivnih slučajeva u FBiH, tačnije 95 osoba je pozitivno na Covid 19”,rekao je Peršić.

Trenutno je 17 pacijenata hospitalizirano.

“Već duže vrijeme nememo nijednog pacijenta na respiratoru. Do sada je 37 smrtnih ishoda u FBiH, 22 muškog, 15 ženskoh spola, rekao je Peršić.

Peršić je dodao da je 62 posto premoinulih bilo u u dobi preko 65 godina.

Želimo ponoviti- poruka svim građanima je da ćemo i dalje živjeti u uvjetima stalne prijetnje, virus je tu u svi zajedno se moramo pridržavati onih mjera-često pranje ruku, nošenje maske i dezinfekcija prostora , držanje socijaln ndistance od 2 metra. Ponavljamo-pridržavajte se ovih mjera-zaštite sebe zaštitite druge”, poručio je Peršić.

Na pitanje hoće li Vijeće ministara BiH donijeti odluku za ulazak stranih državljana bez izolacije i testiranja, Peršić je odgovorio kako postoje takve najave:

Postoje najave da bi Vijeće ministara bi moglo donijeti odluku da se od 1. juna otvore granice i za strane državljane. Federalni štab Ministarstva zdravstva razmatra mjere koje i se mogle uvesti za strane državljane,a kad definiramo te mjere, mi ćemo ih i javno objaviti,rekao je Peršić.