Srpska demokratska stranka (SDS) pokrenuće sve mehanizme pred nadležnim institucijama, tužilaštvima u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, kako bi se provela opsežna istraga o navodima o prisluškivanju članova opozicionih stranaka, odlučeno je na sjednici Predsjedništva SDS-a u Banjaluci.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je da su posebnu pažnju posvetili jučerašnjem, kako je naveo, priznanju Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, da je u proteklom periodu prisluškivao opozicione poslanike SDS-a i Partije demokratskog progresa (PDP).

“Obaveza SDS-a je da se kolektivnom krivičnom prijavom svih poslanika nađe prostora i mogućnosti da se ovoj vrsti bezakonja stane na put”, rekao je Šarović.

On je ocijenio kako je od izuzetne važnosti trenutak u kojem “najvišerangiraniji funkcioner iz RS vlastitim priznanjem u najvišem demokratskom tijelu u RS svojom izjavom priznaje da je vršeno nelegalno prisluškivanje narodnih poslanika”.

“U svakoj normalnoj zemlji morao bi da podnese ostavku, ali znajući njegov moralni lik, to se neće dogoditi”, rekao je Šarović i ocijenio da je riječ o jednom od najtežih krivičnih djela.

Šarović je najavio da će, ukoliko za to ukaže prilika, pokrenuti postupak opoziva Dodika.

“Ovo nije zemlja bezakonja i jednog pojedinca, nego demokratska zemlja”, rekao je Šarović.

On je poručio i da Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine treba da bude nezavisno profesionalno tijelo u službi građana i njihove izborne volje, kao i da je prošlo vrijeme u kojem su, kako je rekao, Dodik i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) preko CIK-a manipulisali izbornom voljom građana.