Izuzetno je potrebno da kinesko nacionalno zakonodavstvo uspostavi i poboljša pravni sistem  i mehanizme provedbe  za Hong Kong,  radi zaštite nacionalne sigurnosti, objavila je Narodna Republika Kina.

“Rasprava o nacrtu zakona za Hong Kong uvrštena je na dnevni red Svekineskog narodnog kongresa, koji danas počinje zasjedanje”, rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare glasnogovornik Kongresa  Zhang Yesui.

Objašnjavajući razloge razmatranja tok dokumenta, Zhang je rekao da zaštita nacionalne sigurnosti služi temeljnim interesima svih Kineza, uključujući hongkonške sunarodnjake.

“Hong Kong  je neodvojivi dio Narodne Republike Kine, a Svekineski narodni kongres, je najviši organ državne vlasti”, rekao je Zhang, prenosi Xinhua.

Kasnije u petak je Wang Chen, potpredsjednik Stalnog odbora Kongresa obrazložio predloženi zakon.

Od povratka Hong Konga u matičnu zemlju, Kina čvrsto provodi načela “jedna zemlja, dva sistema”, i visok stepen autonomije, navodi se u obrazloženju zakona.

Praksa “jedna zemlja, dva sistema” postigla je neviđeni uspjeh u Hong Kongu, kaže se u dokumentu.

Ali sve izraženiji nacionalni sigurnosni rizici u Hong Kongu su postali  istaknuti problem, kaže se dalje u dokumentu, pozivajući se na aktivnosti koje su ozbiljno dovele u pitanje princip “jedna zemlja, dva sistema”, naštetili vladavini zakona i prijetili nacionalnom suverenitetu, sigurnosnim i razvojnim interesima.

Stoga se moraju poduzeti zakonske i snažne mjere za sprečavanje, zaustavljanje i kažnjavanje takvih aktivnosti, navodi se u dokumentu.

Najviše kinesko nacionalno zakonodavno tijelo, Svekineski narodni kongres započeo je svoju godišnju sjednicu u petak ujutro. Zasjedanje će trajati do 28. maja.