Nakon zastoja od mjesec dana zbog pandemije koronavirusa, radovi na obnovi Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru su nastavljeni. Ako se pronađu finansijska sredstva, obnova crkve, koja traje deset godina, trebala bi biti završena do kraja godine.

Kapa zvonika je postavljena, a narednih dana na nju bi trebao biti postavljen bakar i krst, čime će grubi radovi na Sabornoj crkvi u Mostaru biti završeni. Slijedi uređenje enterijera.

“Uskoro krećemo u uređenje partera, enterijera, malo smo usporeni sada, ali najvažnije je da sazidamo hramove naših života, jedne druge da štitimo i prevaziđemo ovu svjetsku pošast”, kaže Radivoje Krulj, mostarski paroh.

“Trenutno se radi zvonik, gore se stavlja konstrukcija, druga ekipa radi na popuni na oltaru iza simsova. Privodi se kraju”, kaže Danilo Savić, radnik.

Za građevinske radove utrošeno je osam miliona KM, dok se sredstva za uređenje unutrašnjosti, kao i izvođač, tek trebaju pronaći. Saborna Crkva u Mostaru je na listi UNESCO-a i nacionalni je spomenik Bosne i Hercegovine. Za rekonstrukciju su propisane posebne mjere zaštite.

“Na način da je morala biti građena u istim gabaritima, istih horizontalnih i vertikalnih dimenzija od istovrsnog ili izvornog materijala, sve te mjere su pri izradi dokumentacije, ali i izvođenju radova u potpunosti ispoštovane”, kaže Ante Vujinović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH.

Iako ih u izvornom obliku gradnje nije bilo, crkvi su dodani konstruktivni elementi u cilju zaštite od zemljotresa. Za ovaj zadatak angažovan je institut za seizmologiju iz Skoplja.

“Analiza je pokazala kako su potrebne dodatne čelične zatege, umjesto drvenih izvornih hatula koje su korištene u izvornoj gradnji krajem 19. vijeka. Ove čelične hatule su stavljene u prostorno horiznotalnu i linijsku vertikalu i ni na koji način nisu omele gradnju same crkve”, kaže Ante Vujinović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH.

Saborna crkva Svete trojice u Mostaru, uz Stari most, jedan je od simbola grada. U potpunosti je srušena u ratu 1992. godine. Njena obnova počela je prije deset godina.

“Taj značaj za Grad Mostar možete vidjeti i u pitanjima Mostaraca, koji će reći da je ova crkva ukras grada. Skorašnja muftijina posjeta, kada je donio simboličan prilog po drugi put za obnovu ovog hrama, naših prijatelja franjevaca i prijatelja katolika koji su svi jednodušno sa nama stali tu da se obnovi, sve govori”, kaže jerej Duško Kojić, sveštenik mostarski.

Saborna crkva u Mostaru prvobitno je izgrađena 1873. godine, pred kraj osmanske vladavine u Bosni i Hercegovini, i do izgradnje Hrama Svetog Save u Beogradu bila je jedan od najvećih pravoslavnih hramova na Balkanu.